Spania ar putea deveni prima țară din lume care oferă drepturi speciale maimuțelor mari. Un proiect de lege vine în ajutorul celor aproximativ 150 de gorile, cimpanzei și urangutani care trăiesc pe teritoriul spaniol, mulți dintre ei salvați din circuri și în condiții de viață mizerabile.
Cazul lui Achille, un cimpanzeu în vârstă de 50 de ani, arată cât de necesară este această lege. Animalul a trăit zeci de ani singur, închis într-o cușcă mică de circ, până când a fost salvat și adus la adăpostul Primadomus de lângă Alicante, anunță rte.ie, citează Mediafax.
„Maimuțele sunt ca noi, sunt ființe sociale”, explică Olga Bellon, expert în primate la fundația Primadomus. Ea spune că aceste animale pot suferi de stres și depresie la fel ca oamenii și că uneori este nevoie de ani de zile pentru ca ele să își revină după traumele suferite.
Noua lege, lansată în iulie, vrea să interzică orice practici care pun în pericol „viața, integritatea fizică, demnitatea și supraviețuirea marilor maimuțe”. Printre propuneri se numără condiții mai bune de viață în adăposturi, interzicerea folosirii primatelor în filme și spectacole sau oprirea separării puilor de mame.
Jose Ramon Becerra, coordonatorul proiectului, spune că inițiativa ar putea schimba modul în care sunt văzute aceste animale nu doar în Spania, ci în toată lumea. El subliniază că cercetările științifice arată că primatele sunt mult mai apropiate genetic de oameni decât se credea.
Proiectul de lege vine după ce anul trecut Spania a înăsprit deja pedepsele pentru maltratarea animalelor. Autoritățile spun că societatea este acum „mai matură” pentru a accepta acordarea unor drepturi speciale primatelor, spre deosebire de 2008, când o propunere similară a fost respinsă în parlament.
NapocaNews