Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca va găzdui pe 24 noiembrie 2024, începând cu ora 18:00, un spectacol extraordinar, dedicat Zilei Naționale a României și evocării memoriei lui Avram Iancu.
Acest eveniment este un omagiu adus Crăișorului Moților, simbol al curajului și al iubirii de țară, în Anul „Avram Iancu”, la împlinirea a 200 de ani de la nașterea sa.
Spectacolul festiv este organizat de Consiliul Județean Cluj, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, alături de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca și Asociația „Produs de Cluj”.
Pe scenă vor urca nume de referință ale muzicii populare românești, precum Nicolae Furdui Iancu, vocea care a dat viață cântecelor patriotice, alături de Mihaela și Ciprian Istrate.
În acompaniamentul Orchestrei profesioniste „Cununa Transilvană”, dirijor Tudor Căucean, va evolua Mariana Morcan, grupul „Horitorii Clujului”, format din: Florian Roșan, Nicolae Turcu, Claudiu Ciotleuș, Radu Lazăr, Raul Oltean, Adrian Socaciu, Cosmin Mocean și Grigore Sâmboa., Totodată, vor cânta: Iulia Bucur Roman, Ramona Ciceoan, Andreea Ciupe, Denisa Perde Rus, Suzana și Daciana Vlad și Florina Oprea.
Un moment emoționant va fi susținut de Ioana Breda Morar, care va urca pe scenă alături de copiii de la Cercul de canto clasic/popular de la Palatul Copiilor din Dej.
Vă reamintim că Anul 2024 a fost declarat oficial „Anul Avram Iancu”, celebrând 200 de ani de la nașterea acestui mare revoluționar. La începutul anului, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a instituit grupul „Horitorii Clujului”, alcătuit din artiști clujeni, care prezintă cântece patriotice, în cinstea lui Avram Iancu.
Avram Iancu, născut în 1824 în județul Alba, a fost o figură emblematică a Revoluției pașoptiste, luptând pentru drepturile românilor din Transilvania. Activitatea sa neobosită și dedicarea față de idealurile naționale i-au asigurat un loc de cinste în inimile românilor și în istoria țării. Totodată, pe 1 Decembrie, românii din toate colțurile lumii sărbătoresc Ziua Națională a României, marcând un moment deosebit în istoria țării – unirea Transilvaniei cu România, votată în 1918 de Marea Adunare de la Alba Iulia.
Napocanews.ro