Distribuie articolul
Episcopul Vasile Moga a fost primul ierarh român al ortodocșilor transilvăneni, după unirea unei părți a acestora cu Biserica Romei (1700).

El s-a născut în anul 1774 în Sebeșul-Săsesc, în familia preotului Ioan Moga, o familie originară din vechiul centru comercial și cultural Moscopole (situat pe teritoriul Albaniei de astăzi) a cărei prezență a fost atestată în Transilvania încă de la începutul secolului al XVIII-lea.

Vasile Moga și-a început formația intelectuală în cadrul școlii românești ce funcționa pe lângă biserica ortodoxă din Sebeș, continuată la Gimnaziul Evanghelic din Sebeș, la Liceul Romano-Catolic din Alba-Iulia și la Liceul Catolic Regesc din Cluj.

La moartea tatălui său, survenită în anul 1798, Vasile Moga a acceptat propunerea protopopului Avram Moga de a reveni la Sebeș și de a ocupa poziția de capelan protopopesc.

A fost hirotonit preot celib în cadrul Episcopiei Aradului, iar până în anul 1810 a îndeplinit atât poziția de capelan, cât și poziția de notar al protopopiatului ortodox Sebeș (calitate din care a fost solicitat să intervină, în numele Consistoriului din Sibiu, în chestiuni ce țineau de gestionarea disciplinei preoților ortodocși din Transilvania).

Pregătirea intelectuală temeinică, practica sacerdotală, activitatea misionară și administrativă derulată l-au recomandat pe Vasile Moga, în anul 1810, pentru a fi chemat să ocupe scaunul episcopal al românilor ortodocși din Transilvania, notează Prof. Dr. Mihai-Octavian Groza de la Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” Cluj-Napoca, într-un articol transmis redacției Agenției de știri Basilica.

După alegerea sa, Curtea imperială de la Viena l-a confirmat pe Vasile Moga în scaunul episcopal al românilor ortodocși din Transilvania, urmând ca acesta să se prezinte la Karlowitz pentru hirotonire, care a avut loc în data de 23 aprilie 1811.

Episcop

După momentul instalării oficiale, la 10 august 1811, Vasile Moga a lansat o primă circulară către preoții și membrii comunității ortodoxe a Transilvaniei, prin care le-a trasat o serie de indicații și obiective, aceasta putând fi considerată o adevărată „platformă program” a noului ierarh. Episcopul Vasile Moga a reușit să-și stabilească reședința în interiorul orașului Sibiu, după ce, inițial a avut reședința la Cluj.

De numele episcopului Vasile Moga se leagă înființarea unor școli confesionale românești, sprijinirea învățământului românesc, dată fiind calitatea acestuia de inspector suprem al școlilor ortodoxe (calitate deținută până în anul 1837, când aceasta a fost preluată de episcopul romano-catolic de Alba-Iulia, care patrona și școlile greco-catolice), precizează profesorul Mihai-Octavian Groza.

Pentru a contribui la formarea unei elite intelectuale ortodoxe, episcopul Vasile Moga a susținut, prin burse, acordate mai ales din fonduri proprii, o serie de tineri transilvăneni, studenți ai universităților de pe cuprinsul monarhiei habsburgice.

La 17 octombrie 1845, după 34 de ani de vrednică păstorire, episcopul Vasile Moga a trecut la viața veșnică.

NapocaNews, Sursă foto: Ziarul Lumina