Distribuie articolul

Nu a mai apucat să afle condamnarea primită. A murit în ziua de 9 noiembrie 1954, într-o celulă a Închisorii Văcărești, ca urmare a bătăilor cumplite primite în timpul anchetei. Paul Florea Marin avea 23 de ani, era student la Geologie și participase la o acțiune clandestină, răspândind manifeste anticomuniste.

În vara anului 1953, regimul comunist din România găzduia Festivalul Internațional al Tineretului. Ambiția comuniștilor era aceea de a crea Republicii Populare Române imaginea unei țări libere, prospere, în care tineretul trăiește o adevărată fericire perpetuă. De aceea, regimul opresiv a organizat minuțios toate traseele pe care urma să se deplaseze delegațiile străine, asigurându-se că aceștia nu vor comunica sub nici o formă cu alți cetățeni decât cu oamenii regimului, aprovizionând magazinele pentru a afișa prosperitate, în fine acoperind toată mizeria și teroarea care domneau în realitate.

Planurile tovarășilor au fost însă zădărnicite. Grupuri de anticomuniști au răspândit manifeste în care străinilor le era prezentată adevărata situație din RPR. Unul dintre grupuri a fost cel al luptătorilor aprașutați de aviația americană în 1951-1953.
Dar unul dintre tinerii curajoși care și-au asumat misiunea demascării regimului sovietic de la București a fost Paul Florea Marin. El a imprimat manifeste cuprinzând un text despre situația reală din RPR, pe care l-a înmânat unor delegaţi străini.
Arestat abia la 29 ianuarie 1954, a fost îndelung torturat prin metodele cele mai bestiale de tortură. Rechizitoriul din 16 august 1954 al Procuraturii Militare Bucureşti îl acuza de „delictul de răspândire de publicaţii interzise“. Dosarul de anchetă atestă că interogatoriile au durat nu mai puțin de 17 zile, interzicându-i-se să doarmă noaptea și fiind obligat ziua să se învârtă în cerc în celulă. Bătăile erau permanente.

Cu o zi înaintea pronunțării sentinței, la 9 noiembrie 1954, Paul Florea Marin înceta din viață la Văcărești. Organismul său nu rezistase torturilor. În acei ani numeroși opozanți au decedat în timpul terifiantelor anchete ale Securității.

Florin Dobrescu