Distribuie articolul

Tribunalul Uniunii Europene, cu sediul la Luxemburg, a audiat vineri pledoariile în cazul schimburilor de SMS-uri între preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi preşedintele-director general (CEO) al concernului farmaceutic american Pfizer, Albert Bourla.

Potrivit AFP, Comisia Europeană a fost somată să dea explicaţii în faţa Tribunalului UE în urma unei plângeri a cotidianului New York Times, care ceruse, fără succes, să aibă acces la aceste SMS-uri, al căror conţinut este în continuare secret.

Explicațiile Comisiei Europene

Vineri, Comisia a reafirmat că nu dispune de SMS-urile schimbate în timpul crizei COVID între Ursula von der Leyen şi Albert Bourla, şi a dat asigurări că aceste mesaje scrise nu intrau în cadrul unei negocieri privind achiziţia de vaccinuri.

Comisia, căreia i-a fost deja imputată lipsa de transparenţă în acest dosar, a afirmat încă din 2022 că SMS-urile nu au fost păstrate.

‘Preşedinta (Comisiei, Ursula von der Leyen) nu a negociat condiţiile contractului prin SMS’ cu Albert Bourla, a declarat avocatul Miguel Buron Perez pentru a apăra atitudinea executivului UE.

El a mai spus că serviciile Comisiei solicitate să găsească aceste mesaje din 2022 s-au adresat cabinetului lui von der Leyen, dar fără a avea câştig de cauză. ‘Cabinetul a răspuns că nu a reuşit să găsească aceste documente’.

Audierea pledoariilor a prilejuit schimburi animate, avocata publicaţiei americane acuzând Comisia că ‘a încălcat principiile de bună administrare şi de comunicare’ neglijând importanţa acelor SMS-uri.

‘Acest caz ridică o întrebare foarte importantă: pot responsabilii să scape de transparenţa publică comunicând prin SMS?’, a întrebat avocata Bondine Kloostra.

Dezvăluirea de către cotidianul american în 2021 a existenţei unor schimburi de SMS-uri între Albert Bourla şi preşedinta Comisie Europene a suscitat o vie polemică. Concernul farmaceutic american era la acea dată cel mai mare furnizor de vaccinuri anti-COVID comandate de Uniunea Europeană.

New York Times a cerut ca, în numele libertăţii de a informa, să aibă acces la SMS-urile schimbate între von der Leyen şi Bourla, însă solicitarea i-a fost refuzată, ceea ce a determinat cotidianul să sesizeze justiţia UE.

Napocanews.ro