Timp de două zile, ierarhi, profesori, teologi și oameni de cultură din țară și străinătate au dezbătut probleme de actualitate care se încadrează în tematica „Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor” și „Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți”.
Deschiderea oficială a manifestării științifice a avut loc luni, în aula facultății din Campusul Universitar „Nicolae Ivan”, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a Preasfințitului Părinte Petroniu, Episcopul Sălajului, a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, și a altor invitați.
Lucrările simpozionului s-au desfășurat în format hibrid (atât fizic, cât și online), în cadrul a șase secțiuni, astfel: primele patru corespunzătoare tematicilor simpozionului (Teologie, Istorie, Muzicologie, Artă Sacră); o secțiune dedicată studenților doctoranzi și, de asemenea, o secțiune specială intitulată „Patimi și adicții”.
Tot marți seara, în aula facultății, în prezența participanților la lucrările simpozionului, a cadrelor didactice, a studenților și a altor invitați, pr. conf. univ. dr. Adrian Podaru, prodecanul instituției de învățământ teologic clujean, a dat citire concluziilor generale ale simpozionului, referatele prezentate urmând a fi publicate într-un volum special.
Hristos, doctorie a vieții în Sfânta Euharistie
Au fost susținute peste 100 de referate de participanți din țară și străinătate, cadre didactice universitare, cercetători și doctoranzi din mai multe țări (România, Elveția, Franța, Polonia, Marea Britanie, Germania).
În prelegerea intitulată „Să-i ajutăm pe frații noștri bolnavi sufletește și trupește”, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a dezvoltat, plecând de la Sfânta Scriptură, imaginea lui Hristos, vindecătorul complet, Marele Doctor al sufletelor și al trupurilor deopotrivă.
Preasfințitul Părinte Petroniu a adus în atenția participanților diferitele aspecte ale raportului dintre sănătate și boală, dintre pastorația față de cei bolnavi pe de o parte, și responsabilitatea față de aceștia, pe de alta, în prelegerea intitulată „Sănătate, boală, pastorația și îngrijirea celor bolnavi”.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a susținut prelegerea „Hristos – medicul și doctoria. Terminologia medicală în scrierile Sfântului Efrem Sirul”. Reprezentant al spiritualității siriace, Sf. Efrem vorbește despre Hristos în termeni medicali, evitând un vocabular juridic sau de natură morală.
Hristos ca „doctorie a vieții” este ascuns, până la sfârșitul istoriei, în Tainele Bisericii, mai ales în Sfânta Euharistie. Starea paradisiacă, Biserica și Împărăția cerească se află, toate, într-o continuitate cronologică tocmai prin prezența și lucrarea taumaturgică a lui Hristos.
Păcatul este și el o boală
Întâlnirea bolnavului cu Hristos prin harul Său, prin energiile Sale trebuie să fie mediată de preoții de caritate din spitale.
O boală, în concepția creștină și în scrierile sfinților, este și păcatul. Sf. Maxim Mărturisitorul spune că păcatul este întrebuințarea proastă a gândurilor, apoi a lucrurilor, iar Sfântul Paisie Aghioritul pune în evidență schimbările majore aduse de modernitate astfel încât s-a creat terenul pentru „un mare spital de nebuni”.
Vindecarea presupune recuperarea sensului vieții. Părintele Constantin Galeriu considera că cea mai grea boală a vremii noastre nu este privarea de putere, de plăcere sau de libertate, ci privarea de sens, pierderea acestuia.
Cercetările aduse în discuție la secțiunea „Muzicologie” au demonstrat viabilitatea meloterapiei și rolul muzicii bisericești în vindecarea sufletească și trupească.
De asemenea, prelegerile s-au axat și pe tema puterii vindecătoare a icoanei și rolul acesteia în restaurarea spirituală și culturală a comunității. Icoana nu este doar un obiect de cult, ci o fereastră către divinitate, o metodă de terapii vizuale și spirituale care ajută credinciosul să depășească durerile, să atingă desăvârșirea și să cunoască sfințenia.
Foto credit: Mitropolia Clujului / Ionuț Chifa