Ultimul muzeu din Europa dedicat lui Vladimir Ilici Lenin (1870 – 1924), fondatorul mișcării bolșevice ruse, urmează să fie închis, conform AFP, informează News.ro.
Muzeul Lenin funcționează în orașul Tampere (Finlanda), în clădirea care a găzduit, în 1905, prima întâlnire a lui Lenin, la acea vreme în exil, cu Iosif Stalin.Directorul muzeului Kalle Kallio, spune că deși muzeul finanţat din bani publici a optat în 2016 să pună accentul asupra istoriei sovietice mai degrabă decât asupra vieţii revoluţionarului comunist, totuși numele său ”a devenit o povară”, mai ales după invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022.
”Avem mulţi vizitatori, dar nu de la şcoli, de exemplu, pentru că profesorii nu vor să-i întrebe pe părinţi dacă pot să le aducă copiii aici”, explică Kalle Kallio. ”Unii cred că este vorba despre un fel de templu malefic, din cauza numelui său”, recunoaşte el. „În Rusia, vestea s-a răspândit ca şi cum ar fi vorba despre alt act ‘inamical’ al Finlandei după aderarea sa la NATO şi că această decizie a fost luată la Washington”, a mai declarat directorul muzeului.
Până una-alta, muzeul a înregistrat un număr-record de vizitatori. Oamenii se năpustesc să arunce o ultimă privire înainte de închidere, observă Kalle Kallio.
Instituţia urmează să fie închisă la 3 noiembrie şi să fie redeschisă în februarie 2025 cu un nou nume – ”Nootti”, adică ”nota”, un instrument de corespondenţă diplomatică. Ea se va concentra asupra evoluţiei relaţiilor între Finlanda şi Rusia în secolele XX şi al XXI-lea.
Corpul mumificat al lui Vladimir Ilici Lenin se află expus în Piaţa Roşie din Moscova, fiind o populară atracţie turistică deschisă pentru vizitare. Mumia lui Lenin se află în grija Institutului de Cercetare rusă pentru Plante Medicinale şi Aromatice. Trupul este conservat folosind o metodă de îmbălsămare dezvoltată de oameni de ştiinţă. Astfel de lucrări de întreţinere au loc la fiecare doi ani.
Finlanda progresistă era de fapt leninistă?
NapocaNews