Distribuie articolul

Dar să vedem ce fel de postări se califică în categoriile „antisemitism” și „negaționsim”.

Încă din 2017, România și-a asumat aplicarea Definitiei de lucru a antisemitismului adoptata de Alianta Internationala pentru Memoria Holocaustului (IHRA). Cei curioși o găsesc aici.

Conform definițiilor IHRA susținerea că „Israelul este un stat rasist” și „compararea politicilor israeliane contemporane cu cele ale naziștilor” sunt acte antisemite. Definiția este criticată pe scară largă pentru că are un efect dăunător asupra libertății de exprimare.

În urmă cu două săptămâni, un judecător federal din Texas, a dat o decizie judecătorească prin care a anulat un ordin emis de guvernatorul Texasului în martie 2024 cu scopul de a stopa creșterea antisemitismului în universitățile din Texas. Ordinul obliga toate instituțiile de învățământ superior din Texas să își actualizeze politicile privind libertatea de exprimare pentru a include o definiție specifică a antisemitismului, încorporând definiția extrem de controversată a antisemitismului formulată de Alianța Internațională pentru Memoria Holocaustului.

Judecătorul texan a spus că aplicarea definiției IHRA a antisemitismului limitează libertatea de exprimare garantată de Constituția SUA.

Dar statul nostru nu are nici o treabă cu libertatea de exprimare sau cu apărarea memoriei înaintașilor noștri care s-au opus comunismului. Mari personalități interbelice sunt puse la index, iar memoria le e ștearsă pentru că așa doresc cei de la institutul „Elie Wiesel”. De ani de zile aceștia se luptă cu memoria lui Mircea Vulcănescu sau Radu Gyr, de exemplu.

Recent, institutul „Elie Wiesel” a obținut în instanță, în urma unui proces intentat Primăriei Capitalei, schimbarea denumirii străzii „Mircea Vulcănescu” din București. Tot la presiunea lor, la data de 6 aprilie 2023, Liceul Tehnologic „Mircea Vulcănescu” din București și-a schimbat numele în Liceul Economic Nr. 1. Daniel Băluță, primarul PSD al Sectorului 4, declara la vremea respectivă: „Anunț cu bucurie că, astăzi, Consiliul de Administrație a luat decizia să schimbe numele instituției de învățământ din Liceul Tehnologic «Mircea Vulcănescu» în «Liceul Economic nr. 1». Decizia a fost luată în unanimitate.”

Asta cu toate că decizia tribunalului stalinist care l-a condamnat pe Mircea Vulcănescu a fost anulată în instanță, de Curtea Supremă de Justiție, prin decizia Decizia nr 2/17.01.2000.

În vizorul institutului „Elie Wiesel” au intrat recent și mai mulți preoți mărturisitori, printre care Dumitru Stăniloae, Constantin Sârbu, Ilie Lăcătușu și Ilarion Felea, pe motiv că aceștia „au exprimat opinii antisemite, au promovat curentul toxic legionar în anii 30 și 40, au făcut apologia Germaniei naziste, a legionarismului, a legăturii dintre ortodoxie, etnocrație și naționalism și au împărtășit, prin vorbă sau faptă, valorile fascismului.”

Iar statul român, prin ANCOM, nu doar că finanțează activitatea acestui institut cu o agendă clar antiromânească, dar îi acordă și libertatea de a cenzura și șterge din memoria colectivă pe unii dintre cei mai de admirat înaintași ai noștri, înaintași care au preferat pușcăria și chiar moartea în locul trădării idealului anticomunist.

Să ne amintim și să nu uităm ce zicea părintele Gheorghe Calciu: “O să se bată cu noi şi morţi, iar noi o să fim alături de voi ca să ne apăraţi. Şi morţi vom izbândi!”

Dragoș Doran – Rost Online