Eveniment de excepție a avut loc vineri, 29 noiembrie 2024, de la 09:00, la Courtyard by Marriott, Str. Avram Iancu 23-25, Cluj-Napoca. A participat elita istoricilor ardeleni în frunte cu acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și acad. Ioan Bolovan, directorul Institutului de Istorie Națională ”George Barițiu”, care au subliniat valoarea de excepție a cărților lansate petnru istoriografia românească.
Manifestarea a fost organizată la 200 de ani de nașterea Crăișorului Munților. Centenarul lui Avram Iancu a adus o colecție istoriografica despre erou.
Invitat: Prof. univ. dr. Vasile Pușcaș, membru corespondent al Academiei Române.
S-au lansat volumele publicate de Editura Școala Ardeleană în Seria „Avram Iancu 200”:
- „Avram Iancu. O viață de erou” de Silviu Dragomir (Text integral. Ediție de Ioan Bolovan și Sorin Șipoș. Cuvânt de prețuire de Ioan-Aurel Pop. Prefață de Liviu Maior);
- „Avram Iancu. Dramă. 1934” de Lucian Blaga (Ediție de Mircea Popa);
- „Avram Iancu, făuritor de istorie națională” de Mircea Popa;
- „Glonțul de argint sau Adevărata moarte a lui Avram Iancu. Teatru” de Mircea Tomuș (Prefață de Mircea Popa);
- „Avram Iancu. Secvențe biografice” de Ionuț Țene (Prefață de Ioan-Aurel Pop);
- „Avram Iancu și epoca sa” de Nicolae Buta (Ediție de Veronica Turcuș);
- „Avram Iancu. Eroul zilelor noastre.” Autori: Mircea-Gheorghe Abrudan, Ioan Bolovan, Sorina Paula Bolovan, Ela Cosma, Loránd L. Mádly, Sorin Șipoș, Varga Attila. Proiect editorial realizat de Asociația Cluj24.
– Desene de Teodor Bogoi.
Vasile Pușcaș a subliniat importanța istoriografică a seriei de cărți despre Avram Iancu editată de Școala Ardeleană, în frunte cu directorul Vasile G. Dâncu.
”Bicentenarul naşterii lui Avram lancu este prilejul unor apariții editoriale care să readucă în atenția publicului personalitatea unuia din cei mai cunoscuți și iubiţi eroi din Panteonul nostru naţional”, au transmis organizatorii.
NapocaNews