Distribuie articolul

Un aspect important pentru sănătatea și dezvoltarea plantelor, fie ele ornamentale ori legumicole este calitatea substratului.

Pentru început, știm cu toții că atunci când ne referim la cultivarea plantelor, nu vorbim doar de a pune o sămânță în pământ și de a aștepta vremea să înflorească ori să se coacă.

Cultivarea plantelor, fie că este vorba despre legume, flori ornamentale sau plante medicinale, necesită mai mult decât lumina soarelui și apa.

Un aspect foarte important în acest proces îl are substratul de cultură.

Substratul potrivit este, putem spunem, de o reală importanță în horticultură. Iar acest lucru este valabil, fie că este vorba despre un grădinărit de amatori la scară mică, ori unul profesionist la scară mare.

Din foarte multe puncte de vedere, substratul nu este doar un mediu de susținere pentru plante, el este un adevărat ecosistem complex ce influențează în mod direct creșterea, dezvoltarea și sănătatea acestora.

Ce este substratul de cultură și care este rolul său?

Dacă ar fi să definim substratul de cultură, am putea să spunem pe scurt că este materialul în care sunt plantate semințele și răsaduri.

Substratul de cultură este mediul fizic în care se dezvoltă sistemul radicular al plantelor. Acesta poate fi compus din materiale organice, minerale sau sintetice, și are rolul de a oferi suport fizic, aerare, drenaj și nutrienți.

El poate fi de origine naturală (sol, turbă, compost) sau artificială (substraturi pe bază de fibre de cocos, perlit, vermiculit).

Rolul substratului poate avea mai multe direcții.

În primul rând, el poate fi un sprijin mecanic, oferind suport solid pentru rădăcini, dar și permițând plantei să se ancoreze bine în sol.

Pe de altă parte, dacă ne gândim la reținerea apei și a nutrienților, substratul poate asigura un aport constant de apă și substanțe nutritive pentru plante.

Un alt rol important este acela de a permite schimbul de gaze între rădăcini și atmosferă, fiind foarte important din  punctul de vedere al respirației celulare.

Un alt aspect important este pH-ul. În acest sens, substratul influențează disponibilitatea nutrienților pentru plantă.

Gândindu-ne la structură, avem în vedere și faptul că substratul determină permeabilitatea la apă și aer, precum și capacitatea de reținere a nutrinților.

Tipuri de substraturi de cultură

Substraturile pot fi clasificate în funcție de compoziția lor în materiale organice, minerale sau sintetice. Fiecare tip are caracteristici proprii și este potrivit pentru anumite tipuri de plante.

Substraturi organice

Acestea sunt compuse din materiale naturale biodegradabile, precum turba, compostul, mranita sau scoarța de copaci. Substraturile organice sunt preferate pentru culturile ecologice, datorită aportului ridicat de materie organică și capacitatea lor de a reține apa.

Turba – Este cel mai des utilizat material organic datorită capacității sale excelente de reținere a apei și de aerare. Turba poate fi brună (mai densă și mai descompusă) sau blondă (mai poroasă și mai acidă), fiind ideală pentru plantele acidofile.

Mranita – Un substrat obținut prin fermentarea gunoiului de grajd, bogat în nutrienți. Este utilizat în special în legumicultură și floricultură.

Scoarța de copaci – Se utilizează compostată pentru a reduce toxicitatea. Este ideală pentru plantele care necesară un substrat aerat.

Substraturi minerale

Substraturile minerale sunt formate din nisip, perlit, vermiculit și alte materiale similare. Acestea sunt folosite pentru a îmbunătăți drenajul și aerarea substratului, fiind potrivite pentru plantele sensibile la excesul de apă.

Perlitul – Un material ușor, cu pH neutru, care ajută la reținerea apei și la prevenirea compactării substratului.

Vermiculitul – Are o capacitate mare de reținere a apei și este recomandat pentru plantele care necesită un mediu constant umed.

Nisipul – Ideal pentru sporirea drenajului, nisipul de râu este cel mai potrivit datorită granulației uniforme și lipsei calcarului.

Substraturi sintetice

Acestea includ materiale precum polistirenul expandat sau vata minerală, utilizate în special în hidroponie. Deși nu conțin nutrienți, sunt excelente pentru aerare și drenaj.

Care sunt factorii de care depind alegerea substratului?

Este bine să știm din start că fiecare plantă are nevoie de un anumit tip de substrat, acesta depinzând de sistemul său radicular și de condițiile de mediu. De exemplu, orhideele necesară un substrat aerat, cum ar fi scoarța de copaci, în timp ce plantele acidofile, precum azaleele, preferă turbă blondă.

Așadar, principalul factor de care depinde alegerea substratului este tipul de plantă.

Următorul factor la fel de important este scopul cultivării. În această idee, substratul pentru plante de apartament va fi diferit de cel utilizat în agricultura hidroponică.

Apoi, trebuie să avem în vedere și condițiile meteo: lumină, temperatura, umiditatea și nivelul de CO2 din atmosferă. Acestea influențează direct cerințele plantei față de substrat.

Și să nu uităm nici de disponibilitatea substraturilor. Există o gamă bogată de substraturi, dar e posibil să nu avem acces la toate. Acesta este un motiv destul de bun pentru a vă orienta către un magazin serios de unde să vă faceți aprovizionarea.

Recomandarea noastră este să vă adresați celor de la parcuri.ro. În acest magazin online (are și magazine fizice de desface, unul în Campusul de la Agronomie, București, iar altul în Otopeni), veți găsi o bogată gamă de substraturi: substrat vegetal fertil ușor pentru terase și acoperișuri verzi, argilă expandată, turbă de cocos, substrat fertil de turbă de din fibră de cocos, pământ vegetal fertil pentru grădină, amestec pământ și nisip, turbă și mranită, nisip spălat, sorturi de pietriș etc.

Sursă foto: turba de cocos, parcuri.ro

Ce trebuie să înțelegem noi?

Ca orice iubitor de plante și voi probabil vă doriți să aveți o grădină frumoasă, cu plante sănătoase. Din acest motiv, nu avem cum să trecem peste procesul de fertilizare.

Fertilizarea este un proces mai mult decât esențial în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a plantelor, fie că vorbim despre o grădină luxuriantă, plante de interior sau o mică livadă.

Așa cum noi avem nevoie de hrană pentru a ne menține sănătoși, și plantele au nevoie de nutrienți specifici pentru a-și îndeplini funcțiile vitale.

Pe de-o parte, nutrienții asigură creșterea rapidă și sănătoasă a plantelor, pe de alta încurajează înflorirea bogată. Apoi, fertilizarea conduce la recolte mai abundente și de calitate mai bună.

Și să nu uităm nici de întărirea sistemului imunitar. Niște plante bine îngrijite, bine hrănite, vor fi mai rezistente la boli și dăunători.

Însă, orice fertilizare are nevoie de un substrat de calitate pentru a fi funcțională. Așadar, trebuie să ne îngrijim de a alege unul adecvat tipurilor noastre de plante și nu în ultimul rând, să fie de calitate.

NapocaNews