Politicile tip „Geen Deal”, prin care se urmărește tranziția la economia „eco” într-un mod accelerat, întâmpină din ce în ce mai multă opoziție. Noul președinte ales al Americii, Donald Trump, se pregătește să retragă SUA din acordul climatic de la Paris, iar această inițiativă ar putea avea un impact determinant și asupra României, care se confruntă cu probleme economice din ce în ce mai grave.
Din ce în ce mai mulți politicieni și economiști încep să manifeste scepticism cu privire la programele „prietenoase cu mediul”, programate la turație maximă, cu atât mai mult în condițiile în care statele din Occident intră în recesiune. În cazul țării noastre, a fost „retrogradată” de agenția de rating Fitch la calificativul „BBB-”. „Dezmățul” fiscal al guvernelor din ultimii patru ani a fost confirmat de analiști, iar recesiunea pândește România.
Radu Nechita, economist: „Ne sinucidem economic și energetic”
În opinia lui Radu Nechita, este momentul ca cetățenii să înceapă să tragă de mânecă decidenții de la nivelul UE.
„Aici putem discuta despre politicile eronate, adoptate în Germania sau în restul Uniunii Europene, inclusiv erorile politice care sunt în Uniunea Europeană. Toată povestea cu Green Dealul, care nenorocește întregul sector auto, de care economia românească depinde foarte mult. Acest lucru ne afectează. Parțial, avem și noi problemele noastre, dar trebuie să tragem de mânecă decidenții de la nivelul Uniunii Europene și să o lăsăm mai moale cu acest Green Deal, pentru că noi ne sinucidem economic și energetic.
Energia, în Uniunea Europeană, este mult mai scumpă decât ar trebui să fie. O spune și domnul Mario Draghi, în celebrul său raport. Anumite elemente, erori în strategia Uniunii Europene, ar trebui să le criticăm”, a declarat economistul.
Închiderea sectorului minier, dar și al celui nuclear, au creat polemici în ultimii ani, avertizează specialistul.
„Iată un domeniu în care noi suntem mai buni decât Germania: prin Angela Merkel, Germania a decis să-și închidă sectorul de energie nucleară, iar noi încercăm, cu niște rezultate mai mici decât mi le-aș dori eu, să dezvoltăm sectorul energiei nucleare. Asta ne pune pe noi deasupra Germaniei.
Noi facem ceea ce trebuie din acest punct de vedere. Însă, diferența este că Germania își permite să facă astfel de trăsnăi, noi nu. Suspiciunea mea este că multe dintre aceste probleme economice se datorează acestor politici stupide, a căror factură începem să o plătim deja”, a mai punctat Nechita.
drian Negrescu, analist economic: „Nerespectarea reglementărilor europene te poate scoate din afacere”
În cazul de față, în cazul antreprenorilor, sancțiunile pentru nerespectarea politicilor „verzi” sunt foarte aspre, avertizează Adrian Negrescu.
„Eu cred că toate firmele din România care trebuie să respecte aceste reglementări europene trebuie să fie foarte atente la noua legislație, pe care, din anumite perspective, dacă nu o iei în calcul în business-ul tău îți poate aduce amenzi, îți poate aduce pierderi de cote de piață, te poate scoate din afacere, având în vedere că reglementările europene din zona economiei verzi se înmulțesc de pe o zi pe alta”, a declarat analistul.
Totuși, întreprinzătorii care vor reuși să se adapteze inclusiv la politicile „eco” stabilite la nivelul UE vor avea un avantaj, mai precizează Negrescu.
„Noua Comisie Europeană ce va intra în vigoare în această lună se va focusa foarte mult pe susținerea economiei europene, pentru a face față concurenței din ce în ce mai acerbe venite din Statele Unite și din China, motiv pentru care multe dintre fondurile structurale, care în trecut mergeau către educație, către infrastructură, către domenii conexe, vor merge de această dată spre susținerea mediului de afaceri.
Așa că, dacă vei reuși să-ți faci un plan de afaceri pe zona economiei verzi, dacă vei reuși să atragi fonduri europene pornind de la noua realitate economică, așa înseamnă, până la urmă, un câștig pentru firmele românești în viitor. E nevoie de inovație, de soluții de ultimă generație și cred că toți antreprenorii care investesc în momentul de față își dau seama că lumea se schimbă în jurul nostru și că trebuie să-și adapteze business-urile la noua realitate”, a concluzionat consultantul.
De asemenea, în vara anului curent, profesorul de economie Bogdan Glăvan critica, în cadrul unui interviu pentru Ziare.com, „Green Deal”. Acesta compara programul susținut de către Ursula von der Leyen cu „ambițiile tipice regimului sovietic”.
„Este evident că ne taxăm, ne dăm în cap singuri. Problema pe care o pun este: care e finalitatea? Un lucru este clar: planeta nu o vom răci în acest fel. Europa emite un procent infim a emisiilor de carbon la nivel mondial, sub 10%. Putem înceta cu totul să folosim benzina și motorina, că planeta tot nu o vom răci.
(…) Eu cred că a sosit timpul să calibrăm mai atent aceste lucruri, să renunțăm la aceste ambiții faraonice, aș zice tipice regimului sovietic, apropo de planurile cincinale. Este o abordare heirupistă, care nu are fundament în tradiția noastră nici democratică, nici în economia capitalistă. Totuși, trebuie să respecți voința, preferințele oamenilor”, a mai spus acesta.
NapocaNews