Distribuie articolul

Va trimite si Romănia trupe? Președintele francez Emmanuel Macron va discuta cu premierul polonez Donald Tusk despre desfășurarea unei forțe de menținere a păcii postbelice în Ucraina, când cei doi se vor întâlni joi la Varșovia, au declarat pentru POLITICO un diplomat al Uniunii Europene și un oficial francez.

Întâlnirea celor doi grei ai UE vine pe fondul temerilor tot mai mari că viitoarea administrație a lui Donald Trump îi va forța pe europeni să-și asume mai multe responsabilități militare în Ucraina.

„Este adevărat”, a confirmat diplomatul UE când a fost întrebat despre un  raport din presa poloneză  din ziarul Rzeczpospolita, care susținea că cele două țări discutau despre o potențială forță de menținere a păcii de 40.000 de oameni, compusă din trupe din țări străine. Diplomatul nu a explicat din ce țări ar putea veni soldații.

Ambilor oficiali li s-a acordat anonimatul pentru a vorbi sincer despre subiectul sensibil. 

Cu toate acestea, un înalt oficial polonez a spus că au fost surprinși de propunerea raportată a lui Macron.

„Aceasta nu este o formulă care ne-ar permite să luăm o astfel de decizie”, a spus oficialul, adăugând că misiunile de menținere a păcii ar trebui decise în cadrul Națiunilor Unite sau al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa, nu o discuție bilaterală cu presedinte francez. Trimiterea trupelor poloneze în Ucraina „ar avea sens doar în format NATO”, au adăugat ei.

Propunerea forței de menținere a păcii este separată de  ideea anterioară a lui Macron  de a trimite instructori militari în Ucraina în timpul războiului în curs.

La începutul acestei săptămâni, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyi a făcut referire la un astfel de plan atunci când s-a întâlnit cu Friedrich Merz, probabil următorul cancelar al Germaniei. 

„Vă spun sincer, putem gândi și lucra la poziția lui Emmanuel [Macron]”, a spus Zelenskyy reporterilor. „Îți amintești, el a propus ca… trupe ale acestei sau aceleia țări să fie prezente în unele teritorii ale Ucrainei, ceea ce ne-ar garanta securitatea în timp ce Ucraina nu este în NATO”.

„Dar trebuie să înțelegem clar când Ucraina va fi în UE și când Ucraina va fi în NATO”, a adăugat el.

El a subliniat , de asemenea , nevoia Ucrainei de garanții de securitate atunci când s-a întâlnit cu Trump la Paris în weekend.

Cea mai mare cerere a Ucrainei este să primească o invitație oficială de a se alătura NATO, dar membri precum Statele Unite și Germania se opun la asta, îngrijorați că vor fi atrași într-un război cu Rusia. Fără apartenența la NATO, Kievul își face griji că orice acord de pace ar permite Rusiei pur și simplu să-și tragă respirația și apoi să atace din nou odată ce și-a reconstruit armata.

Îngrijorat pentru Putin

Introducerea forțelor de menținere a păcii străine în Ucraina ar putea atenua temerile Kievului că aliații săi nu vor interveni dacă liderul rus Vladimir Putin va relua războiul. Kievul are experiența amară de a renunța la arsenalul său nuclear în 1994, în schimbul promisiunilor de securitate care nu au împiedicat un atac rusesc. 

„Este foarte clar că încheierea războiului și câștigarea păcii este posibilă doar atunci când Ucraina este în NATO și în UE”, a declarat vicepremierul ucrainean Olha Stefanishyna pentru POLITICO.

Ministrul german de externe Annalena Baerbock a abordat și ea problema când a fost întrebat săptămâna trecută despre un posibil rol german în orice forță de menținere a păcii.

Napocanews.ro