Un exemplu bun este ziarul Pravda. Nu mai are influența și renumele de „oficios” al regimului, ca pe vremea Uniunii Sovietice, dar tot este din galaxia de publicații controlate de Kremlin. Pagina web a ziarului a publicat un editorial cu titlul „Anularea alegerilor prezidențiale pune la îndoială supraviețuirea României”, semnat de Lyubov Stepușova.
Decizia CCR este considerată „o mare greșeală a globaliștilor” pentru că îl transformă pe Călin Georgescu într-un „martir al războiului pentru suveranitatea României” și „simbol al luptei cu partidele corupte ale sistemului”. Potrivit articolului din Pravda, anularea de acum este doar o amânare a inevitabilului, adică a unei victorii a taberei naționaliste. Mai mult decât atât, societatea românească va deveni și mai polarizată, pentru că se vor întări „naționalismul sănătos și Biserica Ortodoxă”. Lyubov Stepușova mai scrie că ar putea apărea proteste masive în România, având în vedere milioanele de voturi luate de Călin Georgescu.
Mesajul nu este întâmplător. Aceeași editorialistă scria înaintea deciziei CCR că se pregătește un „Maidan” la București.
În paralel, postul public Rusia 1, citează declarația unui senator al Rusiei. Alexei Pușkov, din partea partidului lui Putin, a scris pe Telegram că Europa este amenințată de o „dictatură liberală” de la Bruxelles, din cauza deciziei de anulare a alegerilor prezidențiale din România, pe care a numit-o „un veritabil puci”
„De acum încolo, toate țările UE sunt amenințate de o dictatură liberală: doar candidații liberali, pro-Bruxelles, care urăsc creștinismul, inamici ai Rusiei, susținători ai lui von der Leyen, insectelor în mâncare, vaccinărilor multiple, căsătoriilor gay și operațiilor de schimbare de sex vor veni la putere” a scris senatorul Pușkov, care a lăsat să se înțeleagă că decizia CCR a fost orchestrată de la Bruxelles.
De ce sunt importante aceste mesaje și luări de poziție, a explicat jurnalistul Vitalie Cojocari, într-o postare pe Facebook.
„Modul de a trimite indicații redacțiilor de stat se face într-o formă centralizată și are un nume. Rușii numesc acest set de indicații: Методичка/Metodichka.
Adică, pe subiectele mari, pe subiectele importante, nu contează ce publicație controlată de statul rus citești, nu contează ce post federal de televiziune rusesc urmărești, abordarea este aceeași. Diferă modul de prezentare.
Uneori apar situații bizare. Dacă se produce vreun eveniment neprevăzut, acesta nu este reflectat de presă controlată de stat decât foarte târziu.
În aceste situații, opoziția sau jurnaliștii independenți de putere ironizează presa de stat și spun că încă nu a fost scrisă sau încă nu a ajuns Методичка/Metodichka la ei.
Subiectul alegerilor contestate și anulate de judecătorii CCR în România a intrat însă foarte repede în atenția presei de stat rusești”
Acest text a fost copiat de pe Ziare.com Semnal de la Kremlin pentru Georgescu: „Se pune la îndoială supraviețuirea României”, „Georgescu va deveni un martir”, „un puci este în desfășurare”