Distribuie articolul
Un studiu realizat de IRES arată că, în cazul în care turul întâi al alegerilor prezidențiale nu ar fi fost anulat, Călin Georgescu ar fi câștigat turul doi al competiției, cu 48% din voturi.  Românii ar fi votat masiv Georgescu daca nu se anulau alegerilor de clasa politica coruptibila.

Un studiu recent realizat de IRES (Institutul Român pentru Evaluare și Strategie) arată că, în 2024, peste jumătate dintre români (57%) sunt mulțumiți de felul în care trăiesc. Totuși, aproape un sfert dintre respondenți sunt destul de nemulțumiți, iar aproape 20% dintre români sunt foarte nemulțumiți de nivelul lor de trai. Ponderea celor nemulțumiți este în creștere cu 4 puncte procentuale față de anul 2023, potrivit sursei citate.

Mulțumirea față de viață este mai mare în rândul tinerilor, vârstnicilor și al celor care trăiesc în mediul urban. De asemenea, respondenții care sunt de părere că țara merge într-o direcție bună, persoanele cu studii superioare și votanții PSD, PNL și USR sunt mai mulțumiți decât media de nivelul lor de trai.

În schimb, 29% dintre români au avut cel puțin o experiență generatoare de mare tristețe în 2024, iar un procent similar (28%) a fost afectat de mai multe situații triste. Cei mai afectați de aceste momente sunt femeile, persoanele cu educație scăzută, votanții AUR și ai POT.

Războiul în apropierea României (24%), criza politică (23%) și creșterea prețurilor (20%) au fost cele mai mari îngrijorări ale românilor în 2024. De asemenea, criza politică a cunoscut o creștere semnificativă în rândul îngrijorărilor, față de anul anterior, când doar 6% dintre români erau îngrijorați de acest subiect.

Totodată, boala a devenit o îngrijorare pentru mai mulți români decât în 2023 (14% față de 10%), iar creșterea prețurilor, care în 2023 îngrijora aproape o treime dintre respondenți, este acum un subiect de preocupare pentru unul din cinci români.

Cum s-au simțit românii din punct de vedere financiar și al sănătății

În ceea ce privește situația financiară, pentru 30% dintre români, anul 2024 a fost mai bun decât 2023, în timp ce 30% consideră că a fost mai rău. Aproape 40% dintre respondenți spun că situația financiară a rămas neschimbată față de anul anterior.

În ceea ce privește sănătatea, 28% dintre români consideră că starea lor de sănătate s-a înrăutățit în 2024, în special femeile, persoanele de vârstă medie și cei cu educație scăzută.

Locul de muncă în 2024: îmbunătățiri și dificultăți

Situația la locul de muncă a fost mai bună pentru 27% dintre respondenți, mai rea pentru 25% și neschimbată pentru 48%.

Încrederea în profesii și politicieni

În ceea ce privește încrederea în profesii, românii continuă să aibă cea mai mare încredere în pompieri (92%), specialiști în IT (71%) și ingineri (69%). În schimb, încrederea în politicieni rămâne scăzută, cu doar 10% dintre români având încredere multă sau foarte multă în aceștia.

Percepția românilor despre politica și guvernarea din 2024

În ceea ce privește politica și guvernarea, 60% dintre români consideră că 2024 a fost un an mai rău decât 2023. 56% dintre respondenți cred că politica economică a fost mai slabă decât în 2023, în timp ce doar 17% sunt de părere că economia s-a îmbunătățit.

NapocaNews