Distribuie articolul

Autoritatea de Supraveghere Financiară a publicat un ghid de raportare obligatorie pentru instituțiile de credit și societățile de investiții, care trebuie să transmită la UE câți transsexuali au în funcțiile de conducere, precum și diferențele salariale între femei, bărbați și persoanele non- binare. ASF este însă doar începutul, deoarece toate instituțiile și companiile vor fi nevoite să se conformeze politicii de diversitate impusă de la vârful Comisiei Europene.

ASF a fost băgată la înaintare, fiind prima instituție a statului care va cere implementarea politicii de diversitate și egalitate de gen impusă de Comisia Europeană la nivelul entităților pe care le supraveghează. Primul pas este raportarea obligatorie către Autoritatea Bancară Europeană a numărului de funcții de conducere atribuite femeilor, bărbaților și persoanelor non-binare, identificate, cel mai adesea, cu transsexualii. titrează national.ro.

Totodată, instituțiile de credit și societățile de investiții din România vor fi nevoite să raporteze și nivelul de salarizare stabilit, individual, pentru fiecare femeie, bărbat și non-binar. ASF a elaborat, la sfârșitul lunii trecute, un proiect de normă pentru aplicarea prevederilor Ghidului privind analiza comparativă a practicilor în materie de diversitate, inclusiv a politicilor privind diversitatea și a diferenței de remunerare între femei și bărbați, în temeiul Directivei 2013/36/UE și al Directivei (UE) 2019/2034.

”În conformitate cu articolul 16 alineatul (3) din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010, autoritățile competente trebuie să informeze Autoritatea Bancară Europeană (ABE) dacă se conformează sau intenționează să se conformeze prezentului ghid sau, în caz contrar, să prezinte motivele neconformării, până la 27.05.2024. În lipsa unei notificări până la acest termen, ABE va considera că autoritățile competente nu s-au conformat”, se arată în proiectul de normă.

Raportarea non-binarilor

Membrii organului de conducere trebuie repartizați în funcție de genul cu care se asociază, iar pentru acest exercițiu, toate genurile care diferă de genul masculin sau feminin formează o a treia categorie de genuri, numită non-binară, se precizează în proiect.

Potrivit ASF, persoană non-binară înseamnă, pentru genul unei persoane, orice identitate de gen care nu este de gen masculin sau feminin. Conform definițiilor oficiale, non-binar este denumirea unui gen sexual asumat de majoritatea persoanelor transsexuale care nu se consideră „bărbat” sau „femeie”.

”Autoritățile competente trebuie să colecteze date privind diferențele de remunerare între femei și bărbați de la instituțiile și firmele de investiții pe bază individuală, exprimate ca procente ale diferenței dintre remunerația medie a membrilor de gen feminin și a celor de gen masculin din organul de conducere și diferența dintre membrii non-binari și cei de gen masculin din organul de conducere, pe baza remunerației medii și mediane a directorilor executivi, a directorilor neexecutivi și a reprezentanților angajaților”, se specifică în ghid.

NapocaNews