Distribuie articolul

Doar politicienii corupți să aleagă președintele? Politicienii corupți fug d epoporul român? În contextul negocierilor pentru candidații la alegerile prezidențialeAlina Mungiu Pippidi, adepta lui Soroș, profesor în științe politice, propune modificarea Constituției și renunțarea la alegerea directă a președintelui pe modelul Germaniei.

Pe acest model nu ar mai avea surpriză la prezidențiale și poporul ar alege programe politice care să le reprezinte interesele.

Alina Mungiu Pippidi a explicat motivul pentru care instituția constituțională a președinției din România a devenit un fel de Caritas care păcălește lumea.

„Președinții nu au administrații pe mână. Președinții nu se ocupă cu energia, apa și cu hrana, pentru că nu au aceste competențe constituționale în niciun fel. Pot să se ducă să doarmă în clădirea Guvernului, nu va servi la nimic decât că se va introduce o nouă persoană care să facă curățenie la Guvern. Nimic altceva nu se va întâmpla.

Deci președinții au competențe în altă zonă, au competențe în zona de justiție. Deci președintele poate să fie mega-avocatul poporului, de exemplu. Asta poate să facă. Oamenii care au fost nedreptățiți în mod serios de sistem pot să meargă… președinții României n-au prea făcut asta. Deși există un mecanism de depus petiții la președinție, președinții n-au făcut acest lucru.

De asta eu spun și critic instituția noastră constituțională, a președinției, pentru că ea este ca un Caritas de fapt. Ea practic păcălește lumea și spune oamenilor puterea cea mai mare o are această persoană, fiindcă altfel n-ați alege-o direct.

Dar, în realitate, persoana respectivă poate să facă numai un număr foarte mic de lucruri specificate bune, poate are putere mare să facă lucruri foarte rele pe care le-am văzut sub Iohannis, de exemplu.

Iohannis a trântit două guverne, PSD, a împiedicat formări de majorități care ieși sere din alegeri pentru că nu era partidul lui inclus. Şi pentru asta ai putere suficientă. Și Băsescu făcea la fel și Ion Iliescu făcea la fel. Ion Iliescu era în conflict permanent cu Adrian Năstase, care a fost un prim-ministru pro-european.

Năstase și Alin Teodorescu, șeful cancelariei lui, au împins înainte absolut toate lucrurile care au făcut posibile semnarea tratatului de aderare, și atunci lumea era împărțită între liberali, liberali în sens pro-europeni care erau la guvern și conservatori, oamenii nostalgici ai comunismului care erau grupați în jurul lui Ion Iliescu.

Deci, acest lucru s-a tot întâmplat la noi, pentru că constituția împarte în două puterea executivă, de o parte la guvern și la o parte la președinție. Și ce știm din experiență este că președintele are o mare putere să strice guverne și să facă guvernele care îi convin lui, dar nu are o mare putere în a face direct lucruri care țin de politici, pentru că n-are niciun fel de atribute.

Deci încă de acum 20 de ani, de la primele conflicte între Năstase și Iliescu, am făcut observația că sistemul semi-prezidențial pe care îl avem noi este un sistem extrem de ineficient”, a spus Alina Mungiu Pippidi, la Antena 3 CNN.

NapocaNews