„Dreptul la sănătate al celorlalți este un drept funamental pe care trebuie să-l păstrăm”, explică Emil Boc.
Emil Boc a arătat că, după cum renunțarea la focurile de artificii și limitarea petardelor de Anul Nou pot reprezenta un model de sănătate socială, și limitarea fumatului în zonele de joacă pentru copii sau în parcurile de anumite dimensiuni pot îmbunătăți calitatea vieții.
„Văd și mi-au spus și mulți fumători: când li s-au restrâns locurile unde pot fuma, inevitabil au fost obligați să își restrângă și numărul de țigări pe care îl fumează și să aibă o sănătate mai bună. Mai ușor te lași de fumat sau nu te apuci dacă ai cât mai puține locuri, dar fără să interzici fumatul complet. Ești liber, fumatul nu este interzis, dar și dreptul la sănătate al celorlalți este unul care trebuie păstrat.
Eu studiez acum cadrul legal să vedem dacă la nivel local putem impune o asemenea legislație, ca în locurile de joacă și în parcurile mici putem să interzicem fumatul, pentru că e benefic pentru toată lumea, inclusiv pentru fumători. A nu fuma un pachet de țigări și a fuma doar o jumătate este un mare progres”, a declarat joi primarul Emil Boc în cadrul unei interventii radio locale.
Boc a amintit de măsura revoluționară adoptată în 2011 de primarul din New York, Michael R. Bloomberg, prin care fumatul in mai multe zone aflate in aer liber, inclusiv parcuri, plaje, piscine, centre de recreere si alte spatii aflate sub jurisdictia Departamentului Parcuri si Agrement, a fost interzis. Astfel, ceea ce părea de neconceput până la acea dată s-a dovedit a fi o măsură benefică, cu impact direct asupra sănătății oamenilor.
Napocanews.ro