Distribuie articolul

Brazilia a anunțat oficial că Indonezia se alătură BRICS în calitate de membru cu drepturi depline, ceea ce extinde grupul marilor economii emergente. Din această alianță mai fac parte Rusia, Iran, China și Africa de Sud, informează Reuters.

Indonezia, recunoscută ca a patra cea mai populată țară la nivel global, și-a exprimat anterior interesul de a deveni parte a BRICS. Scopul său este de a sprijini dezvoltarea economiilor emergente și de a promova obiectivele strategice ale Sudului Global.

Brazilia, care va prelua președinția BRICS în anul 2025, a subliniat că decizia privind aderarea Indoneziei a fost luată prin consens de către statele membre, în cadrul summitului organizat în 2023, la Johannesburg. Totuși, deși cererea Indoneziei a fost aprobată anul trecut, țara a preferat să-și concretizeze aderarea după încheierea alegerilor prezidențiale din 2024. Noul președinte al Indoneziei, Prabowo Subianto, și-a început mandatul în luna octombrie a aceluiași an.

„Indonezia împărtăşeşte cu ceilalţi membri ai grupului sprijinul pentru reformarea instituţiilor de guvernanţă globală şi contribuie pozitiv la adâncirea cooperării în Sudul Global”, a transmis guvernul brazilian.

Din BRICS+ mai fac parte Egipt, Etiopia, Iran şi Emiratele Arabe Unite.Țările BRICS sunt considerate un rival geopolitic al blocului G7 condus de economiile avansate, implementând inițiative competitive precum Noua Bancă de Dezvoltare, Aranjamentul de rezervă contingentă BRICS, sistemul de plăți BRICS, Publicația statistică comună BRICS și moneda de rezervă pentru banca BRICS. Din 2022, grupul a căutat să-și extindă numărul de membri, mai multe țări în curs de dezvoltare și-au exprimat interesul să adere.

La ultima întâlnire a statelor BRICS care a avut loc în octombrie, anul trecut, la Moscova, Vladimir Putin a spus că: „BRICS nu se pune în opoziție cu nimeni” și că schimbarea motoarelor creșterii globale a fost pur și simplu un fapt.

„Aceasta este o asociație de state care lucrează împreună pe baza valorilor comune, a unei viziuni comune asupra dezvoltării și, cel mai important, a principiului luării în considerare a intereselor celuilalt”, a spus el.

NapocaNews