Ivan Krastev are dreptate: naționalismele, inclusiv cel promovat de Putin, reflectă frica de stingere demografică. În Vest, ea se combină și cu tema ”înlocuirii populației” autohtone (cu imigranți din fostele colonii).
Intrăm într-o nouă eră de Realpolitik, iar ”suveranismul” din statele europene fondatoare ale UE nu se va armoniza, ca într-un paradis trumpist, cu cel din ”noua Europa”.
În vreme ce mulți români cuprinși de ”suveranism” se întreabă mai nou ce beneficii avem noi de pe urma UE, se prea poate ca foarte curând statele fondatoare să se întrebe același lucru: ce beneficii au ele, în fond, în țări ca România, Bulgaria, Ungaria sau Slovacia ?
Revine teza ”Europei cu mai multe viteze”. La primul cerc participă nu atât cine vrea, cât cine poate. Apoi, orice e posibil. Inclusiv scenariul în care dorința atâtor români de a nu mai fi ”umiliți” de UE – și de a nu mai mânca forțat făină de greieri! 😂 – să se împlinească.
Izolarea noastră a început deja, pentru că Iohannis nu a fost invitat să participe la discuțiile din NATO referitoare la perspectivele Ucrainei. Și nici Georgescu sau Simion nu sunt Giorgia Meloni…
”Suveranismul” vestic vizează salvarea Occidentului. Al nostru, în Europa de Est, post-sovietică, își propune dez-occidentalizarea…
Non idem est si duo dicunt idem.
Teodor Baconschi