Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş se opune noii încercări de adoptare a stemei judeţului Harghita, reclamând, printre altele, că nu respectă rigorile heraldice şi nu conţine niciun element reprezentativ pentru comunitatea românească.
Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş îşi exprimă cu fermitate opoziţia „faţă de încercarea repetată a Consiliului Judeţean Harghita de a adopta o stemă a judeţului în pripă şi cu grabă”, susţinând că în ultimii 15 ani a fost un lung şir de astfel de încercări.
„Subliniem faptul că actuala propunere de stemă nu respectă rigorile heraldice, fiind mult prea încărcată şi lipsită de simplitatea necesară unui simbol oficial. Mai mult, aceasta nu conţine niciun element reprezentativ pentru comunitatea românească din judeţ, ceea ce ne îngrijorează şi ne ridică semne de întrebare cu privire la scopul real al acestei iniţiative. De asemenea, dorim să atragem atenţia asupra faptului că propunerea a fost deja respinsă în această formă de către Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române, instituţie recunoscută pentru autoritatea sa în domeniu, al cărei aviz este necesar pentru orice demers de acest tip”, se arată într-un comunicat de presă al FCRCHM.
Totodată, se precizează că aceste tentativă „reprezintă un nou act de discriminare şi un episod în continuarea unui război al simbolurilor, în cadrul căruia românii din judeţele menţionate au fost, în mod constant, excluşi de la procesul de definire a identităţii culturale şi istorice a regiunii”.
În comunicat se susţine că aceste acţiuni sunt dictate de interese politice specifice şi nu reflectă voinţa întregii comunităţi.
Totodată, se face apel la dialog pentru găsirea unei soluţii care să reflecte realitatea multietnică a judeţului.
„În acest context, facem un apel deschis la dialog şi la găsirea unei soluţii echitabile şi reprezentative pentru toţi cetăţenii judeţului Harghita. Solicităm o întâlnire oficială cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Harghita, în care să putem discuta variante de stemă care să includă şi simboluri relevante pentru comunitatea românească, într-un spirit de respect şi colaborare între toate etniile care trăiesc în această regiune. Ne dorim o soluţie care să reflecte realitatea multietnică a judeţului şi să contribuie la consolidarea unităţii şi înţelegerii reciproce între toţi cetăţenii săi”, mai menţionează sursa citată.
În comunicat se mai subliniază că prezenţa la guvernare a UDMR nu trebuie să fie un factor de presiune asupra instituţiilor abilitate să evalueze şi să îşi dea girul cu privire la această stemă.
„Este esenţial ca autorităţile competente să îşi îndeplinească misiunea în mod obiectiv, fără influenţe politice care ar putea dăuna coeziunii sociale din judeţ”, se mai precizează în comunicatul FCRCHM.
Napocanews.ro