Distribuie articolul

Universitatea din Bucureşti a anunţat luni descoperirea, de către o echipă internaţională de cercetători, a două noi specii de dinozauri în Bazinul Haţeg, pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Potrivit unui comunicat remis Agerpres, descoperirea celor două noi specii de sauropode, numite de cercetători Petrustitan hungaricus şi Uriash kadici, creşte numărul speciilor de acest fel din Europa la 11, în contextul în care, cu 15 ani în urmă, erau cunoscute doar cinci.

Patru dintre aceste 11 specii au fost descoperite pe teritoriul Geoparcului Internaţional UNESCO Ţara Haţegului.

Grupul, condus de dr. Veronica Diez Diaz, este format din specialişti de la Universitatea din Bucureşti, Museum fur Naturkunde Berlin şi University College London.

„Două noi specii de dinozauri – ℎ și ℎ – au fost identificate de o echipă internațională de cercetători în Bazinul Hațeg, aducând date valoroase despre diversitatea dinozaurilor europeni din Cretacicul târziu!”, au anunțat reprezentanții Geoparcului Internațional UNESCO Țara Hațegului. Cercetătorii au numit noile specii Petrustitan hungaricus și Uriash kadici.

Prima specie pare să fi fost puțin mai mare decât Magyarosaurus dacus, un dinozaur pitic cunoscut din aceeași zonă.

În schimb, Uriash kadici era un gigant, având de aproape patru ori dimensiunea celor doi, ceea ce ridică noi întrebări despre nanismul insular al dinozaurilor din Bazinul Hațeg.

Majoritatea dinozaurilor erbivori din această zonă erau semnificativ mai mici decât rudele lor care trăiau în alte părți, chiar și în Europa de Vest.

„Dar acum descoperim prezența unui sauropod de dimensiuni mari, Uriash, care a trăit pe Insula Hațeg alături de erbivorele mai mici, demonstrând că cel puțin unele specii au reușit să-și mențină dimensiunea mare, ceea ce necesită alte interpretări. Astfel, explorăm scenarii care indică faptul că evoluția insulară locală a fost mai complexă decât o simplă conformare generală cu nanismul insular”, explică conf. univ. dr. Zoltán Csiki-Sava, cercetător și cadru didactic la Facultatea de Geologie și Geofizică a Universității din București.

Noile fosile confirmă că diversitatea dinozaurilor erbivori din Europa a fost mult mai complexă decât se credea anterior: de la specii mari de peste 10 metri lungime și aproape 8 tone, până la pitici de 2,5 metri lungime și mai puțin de 1 tonă în greutate.

Napocanews.ro