Distribuie articolul

Trei judecători de la Curtea Constituțională a României (CCR) își încheie mandatele, după 9 ani, este vorba de Livia Doina Stanciu (care a fost numită în 2016, de președintele României), Varga Attila (care a fost numit în 2016, de Camera Deputaților), și inclusiv președintele Marian Enache (care a fost numit în 2016, de către Senatul României).

Judecătorii de la CCR se bucură de un statut de invidiat, care le conferă vizibilitate pe plan național, dar și salarii care cu greu pot fi egalate în alte domenii, de peste 32.000 de lei pe lună (salariu care poate fi cumulat cu pensia), astfel că mandatele sunt extrem de râvnite mai cu seamă că ele au o durată de aproape un deceniu. Conform surselor Actual de Cluj, primarul Clujului Emil Boc râvnește la poziția de judecător pe care o va elibera Livia Doina Stanciu, având în vedere că numirea trebuie să o facă președintele României, adică la momentul de față Ilie Bolojan, cu care Boc are parafată o alianță politică puternică.

Interimatul lui Bolojan la președinția României va fi exploatat la maxim de liberalii care-i sunt aliați, spun sursele Actual de Cluj. În sensul acesta este vizată mai ales atribuția președintelui de a face numiri în funcţii publice, în condițiile prevăzute de lege, atribuție care poate fi exercitată și pe perioada de interimat a președintelui, astfel că pentru numirea lui Boc în CCR n-ar mai fi nevoie de sprijinul politic al PSD (principala forță politică din Parlament și Guvern).

Pentru orice altă mutare a lui Boc la nivel european, de exemplu, ar avea nevoie de larga participare a liderilor guvernamentali PSD în cooperare cu cei din executivul Comisiei Europene. Conform surselor Actual de Cluj, primul plan al lui Boc, de a candida pentru șefia Comitetului European al Regiunilor, ar fi fost blocat, săptămânile trecute, tocmai de lipsa de susținere politică. Boc nu doar că n-a avut sprijin din țară pentru a-și depune candidatura, dar n-ar fi fost susținut nici de către liderul PPE din Parlamentul European (Manfred Weber), chiar dacă din acest mare grup politic european fac parte și liberalii români.

Resetarea conducerii PNL și numirea lui Ilie Bolojan la președinția României îi oferă acum o oportunitate măreață lui Emil Boc, aceea de prelua un longeviv mandat în cadrul CCR, având în vedere că el întrunește și condițiile de numire prevăzute de lege: are pregătire juridică superioară, competenţă profesională şi o vechime de cel puţin 18 ani în activitatea juridică sau în învăţământul juridic superior. Boc nu doar că are statut de avocat, fiind membru în Baroul Cluj, dar e și profesor universitar la Facultatea de Drept a UBB și la cea de Științe Politice, predând chiar Drept Constituțional.

Napocanews.ro