Miercuri 26 februarie, la ora 17, la Cercul Militar din Cluj-Napoca, a avut loc ședința lunară a cenaclului literar”Artur Silvestri” al Ligii Scriitorilor.
Ședința a fost condusă de scriitorul Gavril Moisa, secretarul general al Ligii scriitorilo,r care a anunțat programul ședinței, la care sunt prezenți scriitori din Maramureș, Gherla, Bistrița. Republica Moldova și Rm.Vâlcea,.
După ascultarea imnului Ligii Scriitorilor a luat cuvântul președințele național al Ligii Scriitorilor Al.Florin Țene, care a informat pe numeroșii participanți despre activitățile celor 41 de filiale din țară și străinătate.Au fost evidențiate filialele: ”Nord-est Iași ”, condusă de Ilie Serediuc, ”Bartolomeu Anania„ din Rm.Vâlcea condusă de Luci Trușcă, filiala din Slatina condusă de Ștefania Marineanu, filiala din Arad condusă de Alexa Mirela Minuță, filiala Dobrogea condusă de Vasilica Mitrea, filiala Maramureș condusă de Carmena Băințan, filiale Năsăud, condusă de Ioan Mititean etc.
În continuare Al.Florin Țene a prezentat noul număr al revistei literare editată de filiala Năsăud, bogată în conținut în care sunt publicate creații ale membrilor filialei.
Președintele național a mai anunțat înfiinațrea unei noi filiale la Suceava condusă de Dragoș Huțuleac, care a organizat în cadrul filialei cenaclul ”Al. Florin Țene ”, ce va funcționa în cadrul filialei.
In continuare scriitorul Al.Florin Țene și-a prezentat noile sale apariții editoriale, romanele ”Gânditorul”, care a luat premuil Meritul Cultural clasa a I-a, și romanul ”Poezie și Agonie-tinerețea poetului ”.
Iulian Patca, redactorul șef al revistei”Agora literară ” a lansat numărul 50 al revistei, bogată în conținut și frumoasă din punct de vedere tipografic. În cadrul acestui punct Gavril Moisa a subliniat calitatea picturilor care înbogățesc publicația, semnate de cunoscutul pictor Lazăr Morcan.
Coordonatorul cenaclului Gavril Moisa a dat cuvântul poetului Vasile Dan Marchiș, fondatorul revistei”Sintagme Codrene ”, care a prezentat numărul 31 al revistei, ce apare sub egida Ligii Scriitorilor.Revistă bogată în conținut și publicând în paginile ei scriitori de mare calitate.
Tradiționala rubrică”Memoria calendarului ” a fost susținută de scriitoarea prof.Luci Elena Locusteanu care a vorbit despre scriitorii născuți în această perioadă, insistând asupra operei lui Marin Sorescu.Expunerea foarte documentată, a doamnei profesoare a fost subliniată cu vii aplauze.
În continuare Gavril Moisa a invitat poeții să-și prezinte din creațiile lor.Poetul Eugen Coța a citit un grupaj de poezii și un evantai de epigrame. Care au contribuit la înflorirea unor zâmbete pe buzele ascultătorilor.Au mai citit din creațiile lor: Ion Florian, Vlad Sărățilă, Vasile Gădălin, Teofil Mândruțiu, Iulian Patca, Luci Elena Locusteanu și Vasile Bele care a citit o amplă legendă a Dragobetelui.
Acest moment poetic a fost subliniat și apreciat de îndelungi aplauze.
Cunoscutul istoric Vasile Tutulea a prezentat voluminoasa lucrare semnată de Ștefan Străjeri ”Istoria românilor canadieni ” și volumul semnat de Vasile Tutulea și Mihai Pioari, intitulat ”Pagini de istorie românească universală. ”
Au urmat discuții pe marginea celor prezentate.
Gavril Moisa a anunțat că viitoarea ședință va avea loc în data de miercuri, 26 martie, la ora 17.
Victor Roșianu