Distribuie articolul

Cred că toată lumea a aflat de reținerea lui Călin Georgescu și emoția este mare. Dar să nu ne pierdem cu firea.

În toată această agitație este bine să ne uităm la imaginea de ansamblu. Ce s-a mai întâmplat, în afară de reținerea lui Georgescu?

S-a întâmplat că Milorad Dodik (foto), președintele Republicii Sârbe din Bosnia – Herțegovina, a doua entitate a acestei țări, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare. Plus: șase ani de interdicție de a activa în politică.

De ce este important?

Pentru că Dodik, ca și Georgescu, este trumpist. Care a fost infracțiunea lui Dodik? Liderul sârb din Bosnia a fost condamnat pentru că nu a respectat o decizie a Înaltului Reprezentant pentru Bosnia – Herțegovina, neamțul Cristian Schmidt.

Cum? Neamț? Adică din țara Ursulei și a șefilor PNL, care controlează internele și justiția din România? Nu se poate. Dar eu nu cred în coincidențe.

Când s-au întâmplat toate astea? La o zi după ce președintele Franței și auto-intitulatul lider al UE, Macron, s-a întors din SUA, de la vizita cu Trump.

Ce s-a întâmplat acolo? Nu știm. Dar este probabil ca, în spatele ușilor închise, Trump să-l fi zdrobit pe Macron, astfel încât acesta să accepte condițiile americane pentru pacea în Ucraina.

Probabil că, mai de voie, mai de nevoie, Macron a acceptat. În acest context, au venit contra loviturile: Franța a ordonat și autoritățile din România și Bosnia au dat în interesele americane din această parte a lumii.

A fost o lovitură de forță, ca Trump să priceapă că UE nu se predă în fața Americii. Un „show of force”, cum ar zice americanii.

Aceste lucruri nu sunt întâmplătoare. Așa cum evenimentele din 1989 din România au fost legate de cele din celelalte țări socialiste, așa este și acum. România este terenul de luptă al intereselor americane și vest-europene.

Rămâne de văzut cum vor reacționa americanii. Deja, Marco Rubio – șeful diplomației SUA – a lăsat-o cu ochii-n soare pe Kaja Kallas, comisarul UE pentru politică externă, venită în vizită la Washington.

Va mai fi lăsat să candideze Georgescu? Nu cred. Rămâne însă de văzut, dacă americanii se vor implica mai mult în România.

Mihai Șomănescu