Primul gând de recunoștință al părintelui profesor s-a îndreptat către Patriarhul României: „În primul rând, vreau să mulțumesc Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a avut încredere și m-a susținut. Mulțumesc pentru încrederea și susținerea deosebite, care se văd acum foarte semnificative”.
Într-o reacție transmisă Basilica.ro după recenta numire, Pr. George Remete a subliniat importanța evenimentului în context mai larg.
”Asta arată încă o dată că Sf. Sinod a gândit înțelept
„Alegerea mea la Academie este semnificativă pentru că eu provin de la o facultate din provincie”, a spus părintele profesor explicând că acest lucru justifică faptul că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și Sfântul Sinod au arătat încredere în noile facultăți de după ’90.
„Multe dintre ele sunt, să zicem, mai mici – din orașe mici, din universități mai mici și mulți își manifestă neîncrederea în aceste facultăți dar iată că acum singurul teolog ortodox din Academie, membru corespondent, este de la o facultate din provincie”.
„Asta arată încă o dată că Sfântul Sinod a gândit înțelept și că procedează just cât susține și aceste facultăți. Trebuie să dai o șansă și să ai încredere în fiecare și vom vedea ce poate și ce face, poate că Dumnezeu ajută”.
”Nu doar valori științifice, ci și de conștiință
În același timp, Pr. George Remete s-a simțit dator să reacționeze la comentariile denigratoare care s-au făcut, nu doar anul acesta, la adresa Academiei Române privind cazurile de respingere a unor candidaturi.
„E de datoria mea să spun ca teolog, ca om și ca intelectual, că se uită un lucru: Academia Română este forul suprem de validare, nu numai a unor valori științifice, artistice sau filosofice, ci și de conștiință, de responsabilitate și de caracter”.
Părintele profesor George Remete este recunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul Teologiei Dogmatice, dar și în domeniu interdisciplinar, fiind autorul unor studii ca Martin Heidegger, între fenomenologie și teologie (Reîntregirea, 2010) sau „Evlavie filosofică și evlavie teologică la Lucian Blaga” (Altarul Reîntregirii, 2/2012).
Proiect în curs
În vârstă de 70 de ani, clericul spune că nu are foarte multe proiecte în curs. A menționat că lucrează la ceea ce el numește o „cărticică” despre Teologia post-decembristă în România.
„Va fi o evaluare succintă, dar necesară a diferenței dintre teologia ortodoxă înainte de ’90 și cea de după ’90 pentru că evident sunt diferențe, noutăți semnificative; și chiar dacă nu va fi de dimensiuni mari, totuși această analiză cred că e interesantă și folositoare”.
Pr. George Remete va participa în data de 13 martie la Adunarea Generală a Academiei Române, la București, când va semna Declaraţia de Fidelitate față de înaltul for.
NapocaNews, Foto credit: Mitropolia Clujului