Potrivit autorităților ruse, companiile petroliere americane ar putea reveni în țară, iar Moscova este, de asemenea, interesată de proiecte comune cu SUA în Arctica, a declarat, la începutul negocierilor din Arabia Saudită, Kirill Dmitriev, șeful Fondului Rus de Investiții Directe.
Dmitriev, unul dintre cei trei delegați aleși de Vladimir Putin pentru întâlnirea cu americanii la Riad, a subliniat că Moscova consideră esențial reluarea colaborării economice cu Statele Unite.
„Companiile petroliere mari din Statele Unite aveau afaceri foarte de succes în Rusia”, a spus Dmitriev. „Credem că, la un moment dat, ele se vor întoarce, deoarece de ce ar refuza accesul la resursele naturale ale Rusiei, pe care aceasta le-a oferit?”.
„De asemenea, trebuie să lucrăm la proiecte comune, inclusiv în Arctica și în alte domenii. Proiectele comune ne vor face mai eficienți”, a adăugat Dmitriev. Potrivit acestuia, companiile americane ar fi pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari din cauza sancțiunilor impuse Rusiei, iar administrația lui Joe Biden „a transmis foarte multe semnale greșite” despre starea economiei ruse (citate preluate de „Interfax” și TASS).
Înainte de invazia din Ucraina, doar o singură companie americană mare se ocupa cu extracția de petrol în Rusia: Exxon Mobil, care deținea 30% din proiectul „Sahalin-1”. După impunerea sancțiunilor, compania a anunțat retragerea din proiect, dar nu a reușit să vândă pachetul său de acțiuni: inițial, se estima că acest lucru se va întâmpla în 2023, însă Kremlinul a prelungit de două ori termenul — ultima dată până la sfârșitul anului 2026.
După declanșarea războiului, au anunțat retragerea și cele mai mari companii americane de servicii petroliere — Halliburton, Schlumberger și Baker Hughes, care ajutaseră la reluarea extracției de petrol în Rusia după colapsul din ultimele decenii ale Uniunii Sovietice. Președintele Vladimir Putin a cerut ca până în 2025 să fie create în Rusia tehnologii proprii de foraj și explorare a hidrocarburilor, iar ponderea acestora să ajungă la 80%.
În realitate, însă, mai mult de jumătate din echipamentele necesare fracturării hidraulice — tehnologia care permite creșterea producției din puțuri și extragerea petrolului greu de accesat — continuă să fie importate din țări „neprietenoase”. De asemenea, pentru anumite echipamente, cum ar fi sistemele de control rotativ, dependența de importuri este totală — 100%, au calculat experții de la „Yakov & Partners”.
Guvernul Rusiei a recunoscut, în „Strategia de dezvoltare a bazei minerale până în 2050”, că dependența de echipamentele de import pentru extracția și explorarea resurselor minerale rămâne ridicată. În acest sens, dependența se menține la peste 90% pentru echipamentele de foraj, 50% pentru mașinile de minerit și 30% pentru echipamentele geofizice de suprafață, conform documentului.
NapocaNews