Pe 10 februarie este anunțat marele boicot al hypermarketurilor. Pornit din Balcani, protestul a stârnit deja argumente pro și contra. Ceea ce urmează să scriu riscă să enerveze pe toată lumea, dar asta e.
În primul rând, cred că toată lumea a observat că prețurile au crescut. Chiar și copiii mei, de vârste mici, au remarcat chestia asta, urmărind…prețurile de la dulciuri. Din acest punct de vedere, este absolut legitim să protestezi. Numai și pentru că asta înseamnă o șansă – mică, dar reală – ca prețurile să scadă.
Cum să te pretinzi „civilizat”, când refuzi oamenilor această modalitatea de a-și exprima nemulțumirea? Cum? Dacă nu ești Dana Budeanu și n-ai probleme cu banii, orice acțiune care duce la scăderea prețurilor este în favoarea ta. De ce să o critici? De ce să o sabotezi? Doar pentru că nu-ți plac inițiatorii?
Deci, din acest punct de vedere, da! Orice protest este binevenit.
Un alt motiv de protest la adresa hypermarketurilor ar fi acela că au introdus și forțează casele automate, fără casieri (foto). Aceste inițiative, care aduc cu sine concedieri și dispariția numerarului, merită taxate.
Problema este, însă, mai profundă de-atât.
Și anume, suntem chiar noi, cumpărătorii. Hypermarketurile nu ar avea succes dacă nu ar răspunde unei cereri a pieții.
Când tu vrei să mănănci roșii în ianuarie sau pepene, dar să fie „naturale”, problema e la tine. Neam de neamul nostru nu a consumat așa ceva în afara perioadei naturale de recoltă. Vrei să mânănci pepeni în februarie?
Te rezolvă hypermarketul. Și normal că va aduce de prin țări exotice, pentru că la noi nu se fac așa ceva. Sunt aceste produse sănătoase? Evident că NU.
Atunci nu te supăra pe hypermarket. Pentru că nu are de unde să-ți aducă „roșii românești” în februarie. Și nici lubeniță de la Dăbuleni. Aduce la cei care pot produce astfel de legume și care, evident, nu sunt naturale. Cum ai putea crede că un fruct adus din Argentina (!) este proaspăt pe raft în România? Poate doar dacă s-ar teleporta din bătătura sud-americanului, altfel, E PLIN DE CONSERVANȚI.
Vrei brânză „naturală”? De unde să-ți aducă hypermarketul, că dacă întrebi un cioban, o să afli că iarna, brânza se lasă la maturat până pe la începutul primăverii. Atunci o găsești proaspătă și bună. Dar omul vrea în decembrie și magazinul îi aduce brânză din Grecia sau mai știu de unde, inclusiv din aia făcută pe bandă industrială.Cum poți mânca așa ceva…nu știu.
Consumă „brânză naturală” cu „ridichii naturale” în ianuarie și ai garantat probleme. Dar nah, dacă ți-e poftă…
A doua problemă: dacă vrem să ajutăm producătorii și comercianții români, trebuie s-o facem în fiecare zi. Evident, în măsura în care se poate. Nu este greu să identifici produsele românești de la raft. Nu este greu să alegi, poate și dacă are un preț cu 1-2 lei mai scump, un magazin cu patronat românesc.
Nu este greu să te duci în piață, la târguri, să cauți producători de legume, fructe, brânză, lapte, carne în care să ai încredere. Sigur că poți să fii țepuit o dată. Dar nu renunți, îl eviți pe țepuitor. Întrebi, ești atent, și până la urmă vei găsi pe cineva. Am locuit în mai multe orașe, dintre care 12 ani în București și știu ce vorbesc.
Există și cazuri în care nu sunt soluții, spre exemplu, uleiul de măsline. Mult mai sănătos decât surogatul din floarea soarelui, nu se produce în România. Nu e nicio crimă dacă achiziționezi ulei de măsline grecesc.
Cum nu e nicio crimă dacă iei ceva de la un intermediar român. Cine a inventat și promovează aberația cu „cumpărați numai de la producători” le face un mare rău chiar producătorilor români.
De ce? Simplu: pentru că, de multe ori, producătorul nu are posibilitatea să-și ducă marfa în altă parte și fără intermediar, ar rămâne cu ea nevândută. Nu e nicio rușine să cumperi de la intermediar, dar vezi ce cumperi și când cumperi.
În concluzie: da, orice protest care va duce la scăderea prețurilor în hypermarketuri este folositor. Trecem printr-o criză economică și asta se vede, dacă nu ești în lumea propagandei, precum guvernul Ciolacu.
Dar haideți să ne educăm să consumăm ce și când trebuie, de unde trebuie, pentru a ne păstra un echilibru. Hypermarketurile nu vor dispărea și chiar de vor fi lanțuri românești (cum sunt vreo două), depinde doar de noi ce ne oferă la raft.
Nu de alta, dar dacă nu stimulăm producătorii și intermediarii de produse naturale, mâine poimâine vom avea de „ales” doar între făină de greiere sau pudra de viermi. Dar europeni!
Mihai Șomănescu