Distribuie articolul

̆ ̦ ̦̆̆ ̦ ̂̆ ̂ ̂ !
Pe 27 februarie 2025, echipa Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj a ajuns în satul Crișeni, comuna Mociu, unde a vizitat biserica de lemn, datată în anul 1791. Ce a găsit aici este absolut remarcabil: o pictură murală, în pronaos, reprezentând 10 , unde fecioarele nebune sunt îmbrăcate în port tradițional, care atestă prezența cămășii cu ciupag și a zadiei cu trup vânăt în Câmpia Transilvaniei!


̆ ̆ ̆ era format din cămașa cu ciupag, zadii cu trup vânăt, pieptar brodat pe piele de oaie și cârpa de cap. Din păcate, aceste elemente au dispărut aproape complet, nemaifiind întâlnite nici în teren, nici în memoria colectivă a comunităților de azi. Totuși, ele trăiesc prin exemplarele din arhivele muzeelor de etnografie și prin această pictură veche, păstrată în bisericuța din Crișeni.
Odată cu expansiunea Asociației Transilvane pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român (ASTRA) în prima jumătate a secolului XX, portul din zonă a suferit transformări majore: cămășile au primit broderii alb-negru, iar zadia bogat ornamentată a fost înlocuită cu catrințele negre, brodate cu fir auriu, dând naștere așa-numitului „costum național”.


̦̆ ̂ se încadrează în tipologia celor din nordul Ardealului, ciupagul nu are aceeași dimensiune ca pe Valea Arieșului, iar fodorii de la mâneci sunt mai mici decât cei din subzona Huedin-Mărgău. Avem prezenți puii sau șirele peste cot, acestea fiind brodate manual.
̂̆ se disting prin ornamente bogate în partea inferioară, cu un colorit dominat de roșu, vinețiu și negru. În această zonă, partea vânătă a zadiei este mai lată, iar cea roșie, mai îngustă.

Radu Ștefan