Consilierul pentru securitate naţională Mike Waltz a afurmat că SUA „au făcut un pas în spate” în ceea ce priveşte schimbul de informaţii cu Ucraina. SUA „fac o pauză şi revizuiesc toate aspectele acestei relaţii”, a declarat el reporterilor, precizând că a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean.
Statele Unite au întrerupt schimbul de informaţii cu Kievul, declarase anterior directorul CIA, John Ratcliffe, într-un interviu la Fox Business Network. Măsura ar putea împiedica serios capacitatea armatei ucrainene de a ţinti forţele ruse.
Decizia de a întrerupe schimbul de informaţii şi ajutorul militar pentru Ucraina ilustrează în mod clar dorinţa administraţiei Trump de a juca dur cu Kievul pentru a-i forţa pe ucraineni să se aşeze la masa negocierilor, notează Reuters.
Totuşi, un oficial de la Kiev citat de Bloomberg afirmă că Ucraina primeşte în continuare informaţii din partea SUA.
Oficialii ruşi au acuzat de mai multe ori Occidentul, în special SUA, de implicare în războiul ruso-ucrainean nu doar prin livrările de arme şi muniţii către Ucraina, ci şi prin susţinerea oferită acesteia cu informaţii despre ţintele ruseşti obţinute cu ajutorul sateliţilor, dronelor de recunoaştere şi avioanelor spion, scrie Agerpres.
Trump i-a reproşat lui Zelenski lipsa voinţei de pace şi l-a avertizat că dacă nu încheie un acord cu Rusia nu va mai putea conta pe sprijinul SUA, în timp ce preşedintele ucrainean a insistat ca ţara sa să primească garanţii de securitate.
Dar, după oprirea ajutorului militar american, Zelenski s-a declarat pregătit să vină la masa negocierilor cât mai curând posibil, în timp ce încearcă să-şi remedieze relaţia cu Trump.
Acordul între Kiev și Washington privind mineralele rare ale Ucrainei nu este finalizat, deoarece președintele american Donald Trump caută să renegocieze termenii afacerii, ca să fie mai buni, scrie CBS News citând surse anonime. Informația CBC contrazice Reuters, care transmisese că acordul era de așteptat să fie semnat marți, scrie Kyiv Independent.
NapocaNews