Statele Unite au crescut duminică presiunea asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, oficiali americani transmiţând mesaje ce par să-i sugereze acestuia că ar fi cazul să demisioneze pentru a relansa relaţiile cu Washingtonul, după confruntarea pe care a avut-o vineri la Casa Albă cu preşedintele american Donald Trump, consemnează agenţiile AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.
„Avem nevoie de un lider care să poată discuta cu noi, să poată discuta cu ruşii la un moment dat şi să pună capăt acestui război”, a declarat Mike Waltz, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Trump.
„Dacă devine clar că preşedintele Zelenski, fie din motive personale, fie politice, nu are voinţa de a pune capăt luptelor din ţara sa, atunci cred că avem o problemă reală”, a subliniat Waltz, într-o declaraţie acordată postului CNN.
În opinia sa, dată fiind atitudinea radicală şi inflexibilă a lui Zelenski la summitul eşuat de la Casa Albă, există serioase îndoieli cu privire la disponibilitatea preşedintelui ucrainean „de a fi vreodată în măsură să negocieze cu (preşedintele rus) Vladimir Putin” sau „de a pune capăt acestui război”.
Consilierul lui Trump a respins teoriile conform cărora acesta ar fi aranjat o „ambuscadă” împotriva lui Zelenski la întâlnirea de vineri şi a subliniat că, pentru încheierea războiului, Ucraina va trebui să accepte „concesii teritoriale”.
Cât despre garanţiile de securitate cerute insistent de Zelenski pentru Ucraina, acestea vor trebui oferite de ţările europene, nu de SUA, a mai indicat Mike Waltz.
Şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, a estimat că „ceva trebuie să se schimbe” în leadership-ul ucrainean. „Fie îşi revine în fire şi se întoarce la masa negocierilor cu recunoştinţă, fie altcineva trebuie să conducă ţara pentru a face acest lucru”, a spus Johnson, referindu-se la Zelenski, într-o declaraţie acordată postului NBC.
Napocanews.ro