În acest context, se pune întrebarea dacă istoria mai este importantă în formarea indivizilor și dacă mai reprezintă în societatea actuală un exercițiu al clădirii de sine.
„Mai mult decât o colecție de date cronologice și evenimente de demult, istoria este o poveste care ne cuprinde pe toți, cei de ieri, de azi și de mâine. A-ți cunoaște istoria, la nivel de individ sau de națiune, reprezintă un exercițiu al clădirii de sine”, au transmis printr-un comunicat de presă reprezentanții Bibliotecii Academiei Române.
Rolul istoriei în educație
Deși este disciplină obligatorie în școli, istoria României a devenit recent subiect de dispută, unii considerând-o esențială pentru înțelegerea prezentului și formarea viitorului, în timp ce alții o văd ca pe o simplă aglomerare de date de memorat.
„Iar în contextul unei programe școlare deja încărcate, care mai este, oare, importanța istoriei? Mai poate fi ea decisivă în formarea unor indivizi conștienți de ei înșiși și de lumea în care trăiesc?”, întreabă retoric membrii Bibliotecii Academiei Române.
La aceste frământări vor răspunde: Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Române, prof. ing. Nicolae Noica, Directorul Bibliotecii Academiei, Nicolae Manea, membru de onoare al Academiei, alături de care vor fi prezenți și alți specialiști în domeniu.
NapocaNews, Foto credit: Facebook/ Academia Română