Programul liturgic anunțat reflectă sobrietatea și intensitatea duhovnicească a acestor zile și se va desfășura după cum urmează:
Luni – Miercuri: Zile de introspecție și veghe
În primele trei zile ale Săptămânii Mari (15–17 aprilie), la Catedrala Mitropolitană se va oficia în fiecare dimineață, de la ora 8:00, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, una dintre cele mai profunde slujbe ale Postului Mare. Seara, de la ora 18:00, vor fi săvârșite Denii, rânduieli specifice perioadei pascale, care pregătesc duhovnicește pentru Pătimirile Domnului.
Joia Mare: spălarea picioarelor și cele 12 Evanghelii
Ziua de Joi, 17 aprilie, marchează instituirea Euharistiei și spălarea picioarelor. De la ora 8:00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia, în cadrul căreia va avea loc și ritualul spălării picioarelor, o tradiție ce amintește de smerenia Mântuitorului. Slujba va fi oficiată de Arhimandritul Simeon Pintea, ecleziarhul Catedralei Mitropolitane, care va rosti și cuvântul de învățătură.
Seara, de la ora 18:00, va avea loc Denia celor 12 Evanghelii, evocând dramatismul Pătimirilor Domnului. Cvuântul de învățătură va fi rostit de Arhim. Prof. Univ. Dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.
Vinerea Mare: lacrimile Crucii
În Vinerea Mare, ziua tăcerii universale și a răstignirii, de la ora 6:30, se vor citi Ceasurile Împărătești, urmate de Vecernia scoaterii Sfântului Epitaf. Slujba va fi oficiată de Arhim. Simeon Pintea, care va rosti și cuvântul de învățătură.
Seara, de la ora 18:00, se va săvârși Denia Prohodului Domnului, în prezența și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, care va rosti cuvântul de învățătură.
Sâmbăta Mare: așteptarea Învierii
În dimineața Sâmbetei Mari, de la ora 7:00, va fi săvârșită Liturghia Sfântului Vasile cel Mare, unită cu Vecernia.
La miezul nopții, de sâmbătă spre duminică, începând cu ora 00:00, credincioșii sunt așteptați să participe la Slujba Învierii, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, care va rosti și cuvântul de învățătură.
Duminica Paștilor: lumina care nu apune
În dimineața de Paști, 20 aprilie, programul liturgic continuă cu Utrenia Învierii de la ora 8:30 și Sfânta Liturghie Pascală de la ora 10:00, oficiate de către Părintele Mitropolit Andrei.
Toate slujbele oficiate la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca în Săptămâna Mare și de Sfintele Paști vor putea fi urmărite în direct pe frecvențele Radio Renașterea, precum și video, pe paginile oficiale ale postului de radio de pe YouTube și Facebook.
NapocaNews