Cu bucurie m-am dus ieri la Badacin. Am participat, dupa trei decenii de la caderea comunismului, la inaugurarea Casei Memoriale „Iuliu Maniu”. Acum cativa ani, pe Dealul Tarinei zacea o ruina a „luptei de clasa” comuniste, a nepasarii, rautatilor, hidoseniei si prostiei post-comuniste. Astazi, Casa Maniu este readusa la viata putand deveni un spatiu-simbol al constiintei nationale si democratice romanesti, al sacrificiului/martirajului romanesc savarsit impotriva dictaturii, in particular a totalitarismului comunist.

Miracolul reinvierii din Dealul Tarinei ii apartine cu deosebire parintelui greco-catolic Borz. Intr-o societate in care succesul se confunda adesea cu agresivitatea, obraznicia, viclenia, parintele Cristian Borz a razbit prin blandete, cumintenie, rabdare, cinste, omenie. Cine l-a intalnit macar pentru doua minute pe omul Cristian Borz stie ca acestea nu sunt vorbe goale.

Fie ca Dealul Tarinei, ieri coplesit de razele tainice ale unui minunat soare de octombrie, sa fie locul din care, sub inspiratia martirajului marelui patriot Iuliu Maniu, sa poata renaste constiinta morala si nationala a neamului romanesc.

 

Cornel Jurju