Distribuie articolul

Ritmurile celui mai democratic gen muzical vor răsuna în Salina Turda într-un concert de jazz, susținut de band-ul Jump, sub bagheta dirijorului clujean Ștefan Vannai. Solista Iulia Pardău, laureată a Festivalului Naţional de Jazz, va conduce publicul într-o călătorie muzicală în care pasiunea pentru improvizație și fantezie sunt marcă înregistrată. În deschidere, pe scena amfiteatrului din mina Rudolf va urca formația de heavy metal Ghor. Evenimentul va avea loc sâmbătă și duminică (14 și 15 septembrie), cu începere de la ora 17.00.
“Am optat de această dată pentru un mix de jazz și rock pentru a desfăta simțurile unui public care caută în muzică libertatea, adevărurile cotidiene, creativitatea și ritmurile aspre, puternice, profunde. Trupa clujeană Jump va face show de această dată într-o locație cu totul deosebită, dirijată de un mare iubitor al muzicii de gen, Ștefan Vannai. Trupa care va concerta în deschidere este tânără, dar promițătoare, și cu siguranță va încânta fanii muzicii rock”, a declarat Vasile Nemeș, directorul general al Salinei Turda.
Repertoriul trupei Jump debordează de optimism, inventivitate și umor, toate piesele fiind un omagiu adus celei de a opta arte, jazz-ului. Pe lista pieselor selectate pentru concertul din Salina Turda, trupa Ghor a inclus melodii de pe propriul set list, cât și coveruri după Metallica, System of a Down, Deep Purple sau Phoenix.
Înființat în 1998 la Cluj-Napoca, band-ul Jump și-a trecut în palmares peste 50 de concerte și participarea la cele mai importante festivaluri de gen din țară. Cvintetul dirijat de profesorul clujean Ștefan Vannai este format din Vasile Ianchiș (pian), Adrian Munteanu (contrabas), Tobias Tonea (toboșar), Iosif Sătmărean (trompetă), Iulia Pardău (voce), acompaniat de saxofonistul invitat, Nicolae Vacar.

Formația clujeană de heavy metal, Ghor, a fost înființată de cinci tineri în 2012.
Salina Turda este una dintre cele mai vizitate atracții turistice din Transilvania, fiind singurul obiectiv de acest tip din România după ce a trecut printr-un amplu proces de reamenajare între 2008 și 2010, în urma unei investiții de aproape șase milioane de euro. Deschisă publicului din 1992, prin contribuţia acţionarilor – Primăria Turda, Banca Dacia Felix, Sticla Turda SA, Societatea de Turism Arieşul Turda şi IPEC Cluj -, salina este dotată și cu un staționar pentru pacienții cu afecțiuni respiratorii. De la deschidere, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ două milioane de turiști români și străini.

 

Radu Ştefan