Zeci de mii de secui manifesteaza astazi pentru autonomie, incercind si formarea unui lant uman desfasurat pe kilometri intregi de-a lungul drumului national ce strabate Harghita si Covasna.

Lupta maghiarilor pentru identitatea lor culturala, pentru pastrarea traditiilor si obiceiurilor, a limbii materne este de admirat.

Ceea ce este mai putin de acceptat din partea majoritatii romanesti e vehicularea pina la paroxism a conceptului de autonomie, cu latura sa profund anticonstitutionala, cea teritoriala. Asta va irita mereu si va pune comunitatea maghiara si pe secui mai ales intr-o postura nefrecventabila.

La toate manifestarile publice ale secuilor, au fost si sunt afisate simbolurile comunitatii lor, mai ales steagul inexistentului Tinut Secuiesc. E treaba autoritatilor sa lamureasca in ce masura vor reactiona sau nu. Ce vreau eu sa precizez e o chestiune legata de minima loialitate : nu exista nici un drapel românesc la mitingul de azi. Sunt drapele secuiesti, drapele ale Ungariei – cu zecile de mii. N-am vazut nici macar un steag al Romaniei, tara din care fac parte acesti minoritari vocali si bine conturati ca profil etnic. Din pacate si UDMR, ca partid politic, incurajeaza aceasta nefericita manifestare de izolationism.

Lipseste acest minim gest de respect pentru tara in care traiesti, in care muncesti si-ti cresti copiii. Cind voi vedea un singur drapel romanesc la o manifestare secuiasca, am sa vad primul gest de toleranta si deschidere din partea lor. Pina atunci, dati-mi voi sa privesc reticent lanturile maghiare ce vor sa inconjoare Harghita si Covasna.

Radu Tudor