Dacă aveați impresia că doar presa din Ungaria a vezut cum suporterii unguri sunt bătuți fără motiv la București înaintea meciului România-Ungaria din septembrie, vă recomand un articol apărut a doua zi după meci în cotidianul de limba maghiară Haromsezk, care apare la Sfântu Gheorghe, Covasna, România. Cam așa arată obiectivitatea presei pe care o citesc conaționalii noștri de etnie maghiară.

”Altercaţii preliminare meciului din Bucureşti

În centrul istoric al Bucureştiului, un grup de suporteri ungari s-a ciocnit cu jandarmii, iar mai târziu şi călătorii din trenul special s-au angrenat într-o încăierare cu jandarmii: în ambele cazuri, ordinea publică a fost restabilită cu ajutorul bastoanelor de cauciuc, al gazelor lacrimogene, respectiv în urma îndepărtării suporterilor. In alte locuri, suporteri români i-au molestat pe unguri. Au fost transportaţi la spital trei suporteri ungari în urma rănilor suferite la cap, iar unul din cauza stării generale proaste. Din transmisiunile directe ale televiziunilor române de ştiri s-a văzut că nişte bărbaţi îmbrăcaţi în tricouri negre identice, cu inscripţia „Ungaria”, se implică într-o încăierare cu jandarmii români, care îi loveau cu bastoanele. Pe străzile centrului vechi, care găzduieşte mai multe berării, suporterii aruncau cu scaune, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene împotriva lor. Grupul de suporteri a fost urcat într-un autobuz şi transportat de la faţa locului. Potrivit purtătorului de cuvânt al jandarmeriei, nimeni nu a fost rănit iar ordinea publică a fost restabilită.

In jurul orei 16:00 a intrat în Gara de Nord din Bucureşti trenul special al suporterilor, care a pornit cu o seară înainte din Budapesta. Trenul special a fost întâmpinat de curioşii adunaţi în Gara de Nord cu sloganuri defăimătoare al adresa ungurilor, cum ar fi „bozgori” (apatrizi), iar în replică mai mulţi unguri au scandat „ţigani” şi au aruncat din tren cutii de bere. Corespondentul Maszol.ro la faţa locului a prezentat cele întâmplate în felul următor: „Suporterii unguri, agitaţi în urma unui drum de 14 ore şi din cauza alcoolului consumat, au fost întâmpinaţi de jandarmi cu toleranţă zero, galeria a fost urcată în autobuze. In momentul sosirii primului grup s-a văzut că mai devreme sau mai târziu iadul tot se va dezlănţui, având în vedere că a reieşit destul de repede că cei din Bucureşti au venit în Gara de Nord cu intenţia de a provoca. De la gesturi şi mesaje mai era doar un pas până la încăierare. Lucrurile au devenit sângeroase la cea de-a doua tranşă de suporteri, în momentul în care, în reacţie la gesturile afişate de români, o cutie de bere a zburat către „stimatul public”. Purtătorii de căşti aşteptau acest moment, s-au aruncat imediat cu bastoane şi gaze lacrimogene, deja pregătite. „Daţi-le” – i-au îndemnat „spectatorii” pe jandarmi, care nu au ezitat, în urma atacului de doar un minut, mai mulţi suporteri ungari au rămas întinşi la pământ”. Potrivit purtătorului de cuvânt al jandarmeriei, suporterii agresivi au fost izolaţi, „ei nu pe stadion vor urmări meciul”.

Între timp, MTI a obţinut informaţii furnizate de IPJ Mureş, potrivit cărora, pe drumul naţional Sighişoara-Braşov, în apropierea localităţii Saschiz din judeţul Mureş, un grup de suporteri români a spart parbrizul unui microbuz înmatriculat în Ungaria. „Nu ştim din ce motiv s-au oprit şi dacă au existat sau nu între ei schimburi de replici. Grupul de români a aruncat câteva cutii către autoturismul înmatriculat în Ungaria şi i-au spart două geamuri. Poliţia a fost anunţată o oră mai târziu, fiind depusă plângere la poliţia din Sighişoara sub acuzaţia de vandalism” – a declarat Gabriela Stoica, purtătorul de cuvânt al poliţiei.

În centrul Bucureştiului, un grup de suporteri ungari rămas în urmă a fost bătut de autori neidentificaţi: partea vătămată a suferit răni uşoare.”

Dan Tănasă

Sursa: cotidianul Haromszek, nr.6987 din 07.09.2013 (traducere din limba maghiară: Centrul European de Studii Covasna-Harghita)