Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a transmis în această dimineață o adresă prin care solicită o întâlnire cu prim-ministrul Victor Ponta pentru a cere garanții cu privire la bugetul alocat educației pentru anul 2014.

ANOSR consideră că este anormal ca educația, care este definită ca prioritate națională, să fie finanțată în aceeași manieră iresponsabilă ca cea din ultimii ani având în vedere prevederea expresă din Legea Educației Naționale 1/2011 care reglementează alocarea unui buget de 6% din PIB pentru educație. Totodată, toate partidele politice au semnat în 2008 Pactul Național pentru Educație unde este specificat că educația trebuie finanțată cu 6% din PIB. ANOSR este îngrijorată și de faptul că în Strategia fiscal bugetară 2014-2016 este prevăzută o scădere a cheltuielilor Ministerului Educației Naționale ceea ce ar putea afecta calitatea și funcționalitatea sistemului de educație din România, aflat deja la marginea prăpastiei.

,,Menținerea în condiții actuale a finanțării educației va perpetua și agrava starea critică a sistemului de învățământ, atât la nivel preuniversitar cât și la nivel universitar, având consecințe devastatoare asupra dezvoltării pe termen lung a României. Suntem curioși să aflăm de la domnul Prim-ministru Victor Ponta dacă pentru el educația este într-adevăr o prioritate a României și va reflecta acest lucru în propunerea de buget pentru 2014, dar și pentru anii următori, deoarece semnalele date până acum arată contrariul. Noi suntem pregătiți să ne facem auzite doleanțele și în stradă și vom face asta în lipsa unui răspuns mulțumitor din partea premierului” a declarat Mihai Dragoș, președinte ANOSR.

Tot astăzi, ANOSR lansează platforma online www.6pentrueducatie.ro care are rolul de a aduce în atenția opiniei publice necesitatea creșterii finanțării educației din România. În prezent finanțarea deficitară reprezintă cea mai mare problemă a sistemului de învățământ, aceasta fiind cauza principală a stării degradate a calității educației, a relevanței acesteia pentru angajatori și societate și a slabei incluziuni sociale în învățământul superior.

Prin intermediul Campaniei „6 pentru Educație!”, ANOSR, împreună cu alți reprezentanți ai grupurilor sociale implicate direct în domeniul educației – reprezentanți ai elevilor, ai părinților, ai sindicatelor și susținuți inclusiv de reprezentanți ai rectorilor, cer Guvernului României și factorilor decidenți să își asume în mod real responsabilitatea pentru starea sistemului educațional din România, să conștientizeze importanța investiției în educație ca sursă de dezvoltare sustenabilă a statului pe termen lung și să aloce 6% din PIB pentru acest domeniu, respectând asumările făcute la nivel național și internațional în acest sens!

NapocaNews