Protestele continuă în Vaslui și sâmbătă. Contestatari veniți din alte oraşe ale ţării, Bucureşti, Iaşi, Constanţa s-au alături localnicilor.De cinci zile oamenii stau în zona unde Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist.

La miting participă şi preoţi, precum şi reprezentanţi ai unor asociaţii ecologiste.

Manifestanţii scandează „Refuz, rezist, nu gazelor de şist”, „Uniţi salvăm întreaga Românie” şi au steaguri pe care scrie „Stop Chevron”, dar şi bannere cu mesaje precum „Ponta nu uita, România nu e a ta”, „Pungeşti-Băceşti-Găgeşti pe aici nu se trece”, „Cu noi este Dumnezeu”, „Nu exploatării gazelor de şist”.
După ce miercuri dimineaţă, la Pungești au ajuns utilaje ale societăţii care ar urma să amenajeze pentru compania Chevron platforma pe care va fi amplasată sonda de explorare a gazelor de şist, au apărut tensiuni în rândul localnicilor.

Peste 500 de persoane au protestat, miercuri, cinci localnici având probleme medicale și fiind transportați la Spitalul Județean de Urgență Vaslui.

Joi, reprezentanţii companiei Chevron au anunţat că suspendă activitatea, cele două utilaje, un excavator şi un buldozer, aduse în zonă fiind retrase.

Oamenii sunt însă hotărâți să continue protestele și cer Guvernul să dea o lege care să interzică explorarea şi exploatarea gazelor de şist.

Aceștia vor demisia primarului şi s-a decis, de asemenea, organizarea unui referendum, pe 24 noiembrie, pentru ca populaţia să se pronunţe pe această temă.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România, după ce compania a primit avizele necesare de la autorităţile statului pentru prospectarea solului în perimetrul de la Siliştea.

Victor Ponta a anuntat joi, la un post Tv, că nu și-a schimbat poziția față de gazele de șist în urma protestelor de la Pungești.

Pentru România este foarte important sa fie independentă energetic, a spus premierul.

„Nu mi-a schimbat absolut deloc, cred ca pentru Romania este foarte important sa fie independenta energetic si cred ca este un obiectiv strategic pentru Romania sa nu mai importam gaze, ci sa le producem noi. E simplu si asta cred in continuare. Restul, cu respectarea tuturor chestiunilor de mediu…dar nu se exploata nimic, cinci ani se exploreaza, nu are nicio legatura cu niciun fel de problema de mediu”, a spus Ponta.

Sorin Popa, Sursa: Cotidianul