Steagul de lupta al lui Avram Iancu retras de la licitatia Artmark – Roncea.RoIn disperare de cauza, ieri, dupa ce dadusem cateva telefoane pe tema vanzarii steagului de lupta al lui Avram Iancu la o licitatie fitoasa de la Athenee Palace, am scris, printre altele, pe blog: “Cum a ajuns, asadar, o piesa de muzeu pe taraba Artmark, la dispozitia unui cumparator din orice colt al lumii? De ce nu exista o legislatie prin care astfel de bunuri de patrimoniu national, in momentul in care ajung spre vanzare, sa fie mai intai oferite – obligatoriu – Ministerului Culturii, pentru a fi achizionate de catre stat? Ce face, desigur, si SRI-ul, obligat sa apere astfel de valori inestimabile nationale? Cum previne instrainarea unor astfel de bunuri, de exemplu, chiar in acest moment?!

Ne batem cu pumnii in piept ca vrem sa recuperam Tezaurul Romaniei de la Moscova – pe buna dreptate – si in acelasi timp Tezaurul Romaniei se pulverizeaza, sub nasul nostru, la Bucuresti.”

Iata ca cine trebuia sa reactioneze a reactionat: in cursul serii de ieri, casa de licitatii Artmark a fost obligata sa scoata drapelul lui Avram Iancu de la vanzare. In foto, o nota a Mediafax pe aceasta tema si, mai jos, stirea Agerpres. Felicitari celor care s-au implicat! Doamne ajuta!

Steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu – retras din licitaţia Artmark

Marţi, 22 Octombrie 2013 20:48 – Steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu a fost retras din licitaţia organizată de Artmark marţi în Capitală, după ce Ministerul Culturii a solicitat să participe la procedura de achiziţie a acestui lot, au declarat reprezentanţii casei de licitaţii.

“Pe de o parte datorită rugăminţii Ministerului Culturii de a-i da posibilitatea finalizării procedurilor interne şi obţinerii de fonduri pentru a participa la achiziţie, pe de altă parte date fiind neclarităţile de ultimă oră cu privire la regimul juridic asupra proprietăţii steagului, casa a decis amânarea vânzării lotului 60″, au anunţat reprezentanţii Artmark.

Steagul a fost anunţat în licitaţie cu un preţ de pornire de 10.000 de euro. Potrivit catalogului sesiunii, piesa rară de colecţie a fost scoasă la vânzare de un colecţionar din străinătate.

Drapelul, realizat din pânză de mătase şi broderie din fir de argint, reprezenta steagul de luptă al uneia dintre legiunile lui Avram Iancu. Partea centrală, realizată din pânză pictată pe ambele feţe, ilustrează apelul la protecţia divină prin invocarea unor figuri ale Panteonului ortodox, grupate în jurul Mântuitorului. Marginile steagului sunt decorate în culorile naţionale, roşu, galben şi albastru.

Peste 150 de obiecte de colecţie, fragmente din viaţa familiei regale sau a aristocraţiei vremii, majoritatea cu valoare muzeală, fac obiectul celei de-a treia ediţii a licitaţiei Artmark “România Regală” de marţi. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Antonia Niţă)

Victor Roncea

Nota: Aş adăuga la articolul prietenului Victor Roncea că a fost şi o victorie a presei naţionaliste tot mai influente în societatea românească, care s-a implicat activ ca steagul lui Avram Iancu să nu ajungă un obiect de tarabă.

Ionuţ Ţene