Jurnalistul Mihai Goţiu, liderul protestatarilor clujeni „Salvaţi Roşia Montana” şi-a lansat cartea „Afacerea Roşia Montana” la clădirea Casino din Parcul Central, în faţa unui numeros public. Evenimentul a fost precedat de către un film „Zidurile”, scenariul şi regia Mihai Goţiu, despre viaţa ţăranilor, care refuză să plece din Roşia Montana. Filmul arată şi eforturile unor asociaţii de voluntari şi arhitecţi, care reconstruiesc casele lăsate în paragină de compania canadiană. Sunt prezentate imagini cu morminte golite. Ţăranii care şi-au vândut casele la Roşia Montana şi-au luat şi morţii cu ei. Unii ţărani, care nu au suportat că şi-au vândut casele companiei şi nu s-au adaptat la viaţa de oraş, s-au sinucis.

La lansarea cărţii au fost prezenţi ţărani din Roşia Montana şi Eugen David, liderul Asociaţiei Alburnus Maior, care au denunţat corupţia politicienilor şi politica RMGC de a transforma localitatea într-un lac de cianuri. Ei au declarat că nu pleacă din localitate şi vor să moară la Roşia Montana, care poate fi transformată într-un paradis turistic.Ţăranii au spus că demonstraţiile din ultima vreme au arătat că în „ţara asta nu poate fi totul de vânzare”.

Autorul Mihai Goţiu a vorbit cât de greu a fost să găsească o editură care să-i tipărească cartea. Chiar şi prietenii editori l-au refuzat. Noroc cu Editura Tact din Cluj-Napoca care s-a oferit să-i editeze cartea „Afacerea Roşia Montana”, care developează corupţia politică cu cea a multinaţionalelor în cârdăşie cu jurnaliştii vânduţi pentru a distruge o localitate istorică ca şi Roşia Montana.

Se pare că şi jurnalistul Mihai Goţiu a dat o lovitură financiară, cartea „Afacerea Roşia Montana” devenind un bestseller fiind cumpărată cu aviditate de către numerosul public prezent. Subiectul Roşia Montana e o „mină de aur” şi pentru cei care susţin proiectul şi pentru cei care se împotrivesc.

La manifestare au fost prezenţi şi parlamentari, senatorul UDMR Laszlo Attila şi deputatul Aurelia Christea de la PSD.

 

NapocaNews