Evenimentele comemorative dedicate teologului Dumitru Stăniloae la 110 ani de la naştere au continuat marți seara cu o expoziție de fotografie intitulată “PR. Dumitru Stăniloae, omul lui Dumnezeu”, sub patronajul ASCOR Cluj. Expoziția a fost vernisată de la ora 19.00, la subsolul bisericuței studenților din Hașdeu în prezența PS Episcop Vasile Someșanul și a nepoatelor Pr. Dumitru Stăniloaie, Maica Filofteia Potcoavă, stareța Mănăstirii “Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Bunești, jud. Brașov și Maica Rafaela. Dintre poezele prezentate cea mai inedită este cea în care Dumitru Stăniloae apare pe cap cu o pălărie mare, voios, ca un ţăran român din Ardeal.

Părintele Ciprian Negreanu, duhovnicul ASCOR Cluj, a vorbit despre smerenia, buna-cuviinţă, rostul şi rânduiala vieţii marelui teolog, care deşi a trecut prin suferinţele închisorii nu s-a lăsat deznădăjduit şi nu a critica ierarhia BOR sau nu s-a revoltat pe destinul său.

PF Vasile Someşeanul a vorbit despre epoca în care a ales calea Teologiei şi despre experienţa personală ca şi student şi apoi ca preot la o biserică din cartierul Mănăştur, având ca model de teolog pe Dumitru Stăniloae.

Nepoatele Filofteia şi Rafaela au vorbit despre ultimii ani din viaţa marelui teolog (1989 – 1993), care era un iubitor de Dumnezeu şi neam. Stăniloae nu şi-a criticat niciodată neamul şi toată viaţa a iubit ţăranii şi s-a mândrit cu originea sa rurală din satul Vlădenii Braşovului. Stăniloae se trage dintr-o familie numeroasă care a dat preoţi, călugări şi călugăriţe. Casa părintelui Stăniloae a fost mereu deschisă, zilnic find vizitat de circa 25 de persoane. La împlinirea vârstei de 88 de ani, mii de studenţi ASCOR au venit la apartamentul său de pe strada Cernica din Bucureşti şi l-au omagiat. Stăniloae a ieşit pe balcon să le poată vorbi şi să-i salute. Dumitru Stăniloae a scris toată viaţa foarte mult, caligrafic, cu tocul cu peniţă, folosind bidoane de cerneală pe lună. Teologul a fost un om foarte modest şi milostiv. Nu a strâns avere şi refuza să primească cadouri. Tot ce primea ca şi daruri le oferea vecinilor sau apropiaţilor, nu lăsa nimic pentru el. Dumitru Stăniloae a fost prieten cu părintele Arsenie Boca, făcând parte din mişcarea Rugul Aprins. În anii 70/80 în urma manevrelor regimului comunist, relaţiile celor doi s-au răcit din nefericire. Maica Filofteia i-a îndemnat pe studenţii ASCOR să îmbrace “cămaşa fericirii”, adică adevărata credinţă care te înalţă la Hristos şi lângă Dumnezeu. Să îmbrăcăm ca şi Stăniloae “cămaşa fericirii”.

Părintel Ciprian Negreanu a susţinut că Dumitru Stăniloae trebuie să fie considerat cel mai mare teolog al secolului XX, aşa cum l-au numit francezii.

Ionuţ Ţene