Novum Generatio Zilele Chitaristice Internationale, ediția a 3-a, 6–8 decembrie 2013, la Casino-ul din Cluj-Napoca. Evenimentul, care propune recitaluri solo, concerte de muzica de camera, concerte a tinerelor talente, este un eveniment de anvergura conceput ca unul intercultural, pe fondul unui dialog interetnic si international, prin intermediul caruia dorim sa aducem o contributie originala in imbunatatirea unor aspecte problema din domeniul chitaristic.

Prin organizarea acestui eveniment principalul scop pe care il urmarim este acela de a reuni iubitorii de chitara (fie ca sunt studenti la conservator, elevi sau profesori de la liceele de muzica fie tineri amatori pasionati de acest instrument) in jurul unor mari interpreti de chitara. Pentru publicul auditor, scopul este de a-l introduce in contextul cultural educativ oferit de spectacole de exceptie (recitaluri de chitara solo) unde se interpreteaza piese noi, originale executate de cei mai buni maestri din domeniu, de renume international. In consonanta cu celelalte obiective se afla si obiectivul urmator: prin spectacolele oferite de unii din cei mai renumiti artisti in domeniu urmarim de asemenea promovarea de standarde muzicale inalte in randul publicului ascultator si cresterea exigentelor de interpretare in randul publicului de specialitate Cat despre publicul larg vizat se are ïn vedere popularizarea instrumentului in plan socio-cultural, cu precadere in randul tineretului, atragerea si familiarizarea acestuia cu muzica de chitara si cu muzica clasica de calitate. Unul din mijloacele prin care ne propunem sa facilitam realizarea acestui obiectiv este de a oferi acces liber tuturor spectatorilor la concertele tinute in cadrul festivalului.

Deoarece multiculturalismul este o realitate a prezentului si a viitorului, se pune un accent deosebit pe recunoasterea reciproca de valori, cultivarea unui spirit de dialog, comunicare si colaborare intre diverse culturi existente pe teritoriul tarii noastre si in afara. Evenimentul se doreste a fi o recunoastere a realitatii pluralismului si varietatii culturale, a identitatii culturale a oricaror minoritati si nationalitati. Organizatorii evenimentului se adreseaza astfel, prin intermediul acestui festival, tuturor iubitorilor de chitara clasica de diferite etnii si nationalitati.

Cu fiecare an, organizatorii ar dori sa aduca imbunatatiri festivalului astfel incat in viitor sa devina unul dintre cele mai mari festivaluri de chitara clasica din Romania.

NapocaNews