Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu în legătură cu situaţia de la Pungeşti, unde reprezentanţii instituţiei s-au deplasat pentru a discuta cu oficialităţile din cadrul primăriei, reprezentanţii Janadarmeriei şi cu participanţii la proteste, verificările fiind în curs de desfăşurare.

Au trecut aproape doua săptămâni de cand jandarmii au intervenit în forţă la Pungeşti, judeţul Vaslui, acolo unde localnici şi activişti din toată ţara protestau împotriva gazelor de şist. De atunci, localnicii au fost alungaţi de pe proprietătile pe care le deţin în apropiere de Chevron. Tabăra de rezistenţ a fost dărâmată, pe motiv că ar fi un focar de infecţie protestatarii au fost bagaţi în dubele jandarmilor, bătuţi şi amendaţi pe capete. Jandarmeria a instituit în Pungeşti o zonă de siguranţă, ca nimeni să nu mai perturbe lucrările Chevron. Presa din toată lumea a relatat despre incidentele de la Pungeşti, subliniind disproporţionalitatea de forţe în războiul dintre cetăţenii români dintr-o comună săracă, opozanţi ai gazelor de şist şi Statul Român care prin braţul său armat numit mai nou Jandarmeria asigură paza şi protecţia americanilor, indiferent de consecinţe. Ba mai mult, cererea de ridicare a restricţiilor de circulaţie instituite în zonă, formulată de un reprezentant al protestatarilor, a fost respinsă, joi, de Judecătoria Vaslui.

Astfel, printr-o dispoziţie a şefului Poliţiei Municipale Vaslui, în localităţile Siliştea şi Pungeşti, precum şi pe sectorul de drum judeţean care leagă cele două sate, a fost suplimentat considerabil numărul forţelor de ordine care patrulează, fiind vorba în special de jandarmi.

În acest timp, de la Bucureşti, premierul Ponta i-a cerut ministrului de Interne Radu Stroe să transmită jandarmilor şi poliţiştilor că au susţinerea sa pentru aplicarea legii, referindu-se la protestele împotriva companiei americane Chevron, arătând că statul trebuie să intervină dacă sunt distruse proprietăţi publice sau private. Ba mai mult, Ponta a anunţat că Guvernul va aloca 75 milioane lei pentru acoperirea datoriilor legate de asigurarea uniformelor.

NapocaNews