La protestele din urmă cu câţiva ani doar o mână de oameni manifestau la Cluj-Napoca împotriva exploatărilor cu cianuri de la Roşia Montană, însă pe fondul protestelor din iarna lui 2012, la Cluj s-a dezvoltat o mişcare anarhistă foarte activă, care se lipeşte de orice protest pentru a-şi promova ideologia toxică. Transformarea acestui subiect într-o agendă personală de răfuială a anarhiştilor cu forţele de ordine şi cu ideea de stat a făcut ca cei 8000 de cetăţeni care au mărşăluit pentru Roşia Montană să se delimiteze rapid de ei, astfel încât acum abia dacă mai ies 100 de oameni în stradă.

Au fost totuşi desfăşurate proteste fără ca circulaţia mijloacelor de transport în comun să fie blocată, fără să se scandeze pentru taxarea bisericilor sau să existe vreun scandal cu jandarmii.
Clujenii pot să-şi exprime liber dezacordul faţă de acest proiect chiar şi fără anarhişti, prin acţiuni declarate, însă cât sunt de interesaţi clujenii să protesteze pentru acest proiect? Clujenii în mod clar nu sunt de acord nici cu sfidarea ideii de ordine, cu restaurarea comunismului sau asuprirea bisericilor… şi unii mai trebuie să şi muncească.

Nu o dată am observat cozi pe sute de metri formate de autobuze care nu mai puteau circula prin centrul oraşului în timpul protestelor. Călătorii care îndrăzneau să le ceară manifestanţilor să elibereze o bandă pentru circulaţia mijloacelor de transport în comun erau abordaţi în mod agresiv de anarhişti şi chiar ameninţaţi. Poate pentru clujeanul care mergea acasă de la serviciu, la care tocmai au ţipat isteric, un capăt de bilet irosit înseamnă o pâine irosită pentru familia lui.

Ne opunem la rândul nostru demarării exploatărilor pe bază de cianuri de la Roşia Montană, Baia Mare sau Băişoara, dar trebuie să ne întrebăm de ce numărul clujenilor care protestează împotriva RMGC a scăzut atât de mult? steagurile negre şi roşii ridicate de anarhişti în locul bannerelor pentru natură şi radicalizarea – fără sens pentru soarta proiectului – a protestelor de la Cluj sunt două răspunsuri.

O abordare care nu a fost luată în considerare la nivelul cetăţenilor clujeni vizavi de protestele împotriva RMGC sau a gazelor de şist este cea a majorităţii care fie nu este interesată de aceste subiecte, fie susţine proiectele. De asemenea, majoritatea au votat pe rupte cu USL-ul la ultimele alegeri, oferind Guvernului pe care acum îl atacă o susţinere politică de peste 70%.

Iustin J.