„De aproape 4 luni, Pungeşti, unul din cele mai sărace sate din estul României, se opune gigantului corporatist american Chevron, în încercarea de a stopa exploatarea prin fracturare a gazelor de şist. Opozanţii proiectului au de a face cu statul român, cu brutalitatea jandarmilor şi cu generalul Wesley Clark (consilierul lui Victor Ponta şi susţinător al proiectului Chevron – n. red.). Conflictul a escaladat în special în ultima săptămână, după ce guvernul a impus o blocadă în stil militar împotriva satului. Poliţia a blocat drumurile, practic izolând sătenii: nici măcar copiii nu au voie să meargă la şcoala din satul vecin. Cu activişti din diferite oraşe ale României, s-a reuşit stoparea activităţii Chevron pentru o zi. Jandarmeria, mai numeroasă decât protestatarii, nu a reuşit să blocheze maniefstanţii, care au dărâmat gardurile din jurul sondei. Zeci de protestatari au fost reţinuţi, iar 15 persoane vor fi condamnate conform Codulu Penal, riscând cel puţin 2 ani de închisoare. 14 persoane vor fi judecate pentru ultraj, 7 primesc amenzi şi vor fi forţaţi să-şi cedeze aproape toată pensia. În timpul nopţii, forţele de ordine au distrus corturile protestatarilor pe motiv că „sunt murdari”, la fel ca pe timpul protestelor Occupy din New York. Forţele de ordine au pătruns şi în casele localnicilor, pe care i-au brutalizat şi ameninţat, ridicându-i din pat şi ducându-i la secţia de poliţie. Unii localnici au fost amendaţi pentru simplul fapt că au cazat la ei nişte protestatari. 20 de oameni au fost surprinşi în magazinul local din Armăşoaia. Aceştia încercau să se încălzească, însă au fost bătuţi şi arestaţi de jandarmi.

Ceea ce se întâmplă la Pungeşti este un război capitalist. Pe de o parte, gigantul american Chevron, susţinut de fostul general de armată Wesley Clark, guvern şi forţele de ordine armate, iar pe de altă parte a baricadei se află localnicii din Pungeşti, părinţii şi copiii, activiştii. Chevron, companie susţinută de statul român, încearcă să pună mâna pe gazele de şist, în timp ce localnicii luptă pentru salvarea pământului şi a resurselor. De o parte se află profitul financiar şi puterea armată, iar de cealaltă parte, viaţa localnicilor.

(…) Statul român, care de obicei se prezintă naţionalist şi prin de valori religoase şi patriotice, susţine gigantul corporatist Chevron„, scrie CNN.