Deși vine cam târziu relatarea, consider că sunt necesare câteva lămuriri.

Plecati din Brașov pe la 21.30 seara, cu gandul să ajungem cu bine, am plecat încarcați cu puținul nostru echipament dar cu multe cadouri aduse pentru copii din cele doua sate – Silistea și Pungesti. Ajunsi acolo pe la ora 3 din noapte, am fost solicitat sa ofer puțină asistență. Mai exact, Hetti a sunat că are nevoie de o mașină care să îi aducă de la Onești, deoarece mașina în care se aflau ei a făcut cale întoarsă pentru a transporta echipa de la Sibiu, care a avut accident pe drum. Așa că, înapoi spre Onești, ca nu era sa las brașoveni în frig…

Am ajuns a doua oară la Siliștea la 8 dimineața. Filtre, legitimări, filtre. Un agent de la circulație a avut o exprimare CRIMINALĂ când ne-a înapoiat actele : vedeți că va așteapta la Pungești ”echipa de hochei”. Umor fin…

Surpriza maximă a fost la iesirea din Siliștea spre locul taberei – nici o mașina nu mai era lăsată sa treaca. Ușoare discuții pe un ton civilizat cu agentul de la circulație, apoi cu șeful lui, un comisar șef. Acesta a înțeles că am echipamentul de transmisie în mașină, dar tot a trebuit să ceară permisiune jandarmeriei. Am trecut, noroc cu cei de la politie. Ajunși în tabără, am parcat pe deal și ne-am apucat de lucru. Lucru concretizat în fotografiile si filmele realizate în cea mai mare parte de Răzvan Boacă.
Am avut și un ușor mic masa la pungestidejun-prânz-cină pe la 12. Apoi, hai la evenimente. A căror desfășurare o cunoașteti.

Diversiunea

Printre protestatari, ceva indivizi cu glugi care erau foarte vehemenți. Le-am acordat o atenție specială și nu am greșit. La finalul zilei, aceștia erau cei care au rămas în tabără și ajutau la demolare. Garantez ca erau veniți de la București în echipa coordonatorului misiunii.

Acești indivizi în civil pot fi observați în materialele foto – video cum trăgeau de gardurile Chevron alături de săteni. Au fost permanent prezenți în toate punctele cheie și indicau prin prezența lor cine trebuie extras-ridicat dintre protestatari. Procedură după manual, standard.

Să trecem peste și să ajngem la operațiunea ”bomboana”!

Să-mi dați bomboanele înapoi!

După dispersare, în tabără au rămas doar doua echipe de presă : noi și echipa celor de la Russia Today. Americanca avusese deja parte de un tratament special – un jandarm vorbitor de limbi stăine, în timp ce i-a arătat un deget ridicat, i-a spus(nu pot reproduce accentul delicios) : gău hom fă, dis is romania!

Bun. Pe mine mănanca în fund de bomboane, de calculator și de hăinuțele pe care le transportasem pentru copii. Așa că, m-am dus direct la col. Smântâna- seful jandarmilor vasluieni, sa întreb ce se întâmpla cu lucrurile din rulota din tabară! Că eu consider ca dupa ce au fost acuzatii la adresa jandarmilor ca au mai furat și s-au mai infruptat din ajutoare, eu vreau sa fiu sigur ca ce am transportat noi ajunge la copii localnicilor și nu în altă parte. Și mi-am obținut bomboanele! Și calculatorul dus pentru un copil de acolo, și hăinuțele de copii! Și am mai primit ceva…vrei nu vrei, treci Petrescule martor asistent la percheziția din tabără. Dacă nu , ajungi și tu la Vaslui. Și eu nu vreau la Vaslui, vreau să văd cum procedeaza sistemul cănd fabrică dosare! Pe colegul meu Tiberiu, căruia i se luase buletinul tot pentru a fi ținut ca martor asistent, l-am facut scăpat. A transportat bomboanele în sat.

Molotovul și petarda!

Deci, percheziție. Am întrebat un polițist daca au mandat de percheziție și daca este un procuror de fața. M..e mi-a dat! A zis ca de fapt nu este percheziție, este un control efectuat de jandarmerie. Aha?

Rulota. În rulotă scotocea un polițist asistat de un coleg al lui și de doi jandarmi care filmau. Cum nu era loc, am coborît și am stat la palavre(parole…) cu coloneii și comisarii șefi. Beam tutun si parolam. M-au strigat sa urc să văd cum au găsit o cutie de petarde. Am urcat și am văzut-o pe colțul patului din rulotă. Nu am văzut cînd au găsit-o, am vazut ce mi-au spus că au găsit! Sigilată! Nu au fost găsite alte materiale piro desigilate! Au mai găsit un tărnăcop și doua căști de protecție! Probe grele! Sigur au fost furate ziceau ei! SIGUR!!!!!!!

Cortul. În cort, nu stiu ce au găsit. Când m-au chemat să observ ”corpurile delicte” , acestea erau puse în fața cortului și mi-au spus că au fost găsite în interior. O fi, eu nu am asistat la ”căutarea” in interior, eu le-am văzut afară!

Așa că am semnat doua peveuri ”ca sa nu ajung la Vaslui” și am văzut doar ce mi-au arătat ei. Pe baza acelor ”corpus delicti” se pregătesc dosare penale, ceva cu folosirea de materiale pirotehnice impotriva fortelor de ordine. Anunțati acei oameni ca se fac dosare.

Dacă jandarmeii au chef să mă contrazică, le cer în instanță filmarile făcute în timpul ”cautării” . Sa se vada cum hai sus sa vezi, hai jos sa bem tutun!

Alexandru Petrescu, Sursa:TvBrașov