Pungeştiul rămâne în continuare izolat de restul ţării. Un mesaj emoţionant afişat la Pungeşti şi tot mai des distribuit pe reţelele de socializare îndeamnă la luptă şi la unitate.

„Chiar dacă în lupta asta nu suntem cei mai mulţi
Stim că vom câştiga dacă şi tu vei continua să lupţi!”

Undeva în România, în anul 2013, există un sat aflat „sub ocupaţie” în aceste zile. În Pungeşti, circulaţia e restricţionată, forţele de ordine patrulează zi şi noapte pe uliţele satului, maşinile care trec prin zonă sunt verificate la sânge iar jandarmii umblă pe câmpuri şi prin păduri ca să asigure ordinea publică. Judecătoria Vaslui a respins, joi, cererea de ridicare a restricţiior de circulaţie. În acest timp, Chevron, compania americană de exploatare a gazelor de şist îşi continuă neestingherită lucrările în zonă iar Jandarmeria Română supraveghează ca nici măcar vreo pasăre în zbor să nu ajungă în apropiere.

Sâmbăta trecută, câteva sute de persoane s-au strâns în tabăra de rezistență de la Pungești, acolo unde localnicii protestează împotriva exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei lor. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron.
Jandarmii au intervenit in forta şi au daramat tabara de rezistenţă amplasata la Pungeşti inca din luna octombrie. Pe motiv ca ar fi avut la ei materiale pirotehnice, protestatarii au fost controlati corporal. Cei care s-au împotrivit controlului, au fost luati pe sus de catre jandarmi si bagati in dube. In dubele jandarmilor au fost bagati si numerosi activisti care se impotrivesc proiectului american. După intervenţia brutală, un ţăran ieşit să-si apere pământul său îi întreabă pe jandarmi cu lacrimi in ochi: ”Mi-ați călcat tot grâul în picioare, cu ce drept intrați pe terenul meu?”. Răspunsul nu vine. Pentru că nu există nici o explicaţie pentru faptul că ţăranii români sunt fugăriţi pe dealuri mai rău ca acum 100 de ani, şi sunt alungaţi cu sălbăticie de pe proprietăţile lor private. Ba mai mult, satul se află izolat într-o „zonă de siguranţă”. Pentru siguranţa americanilor, desigur!

În acest timp, de la Bucureşti, premierul Ponta i-a cerut ministrului de Interne Radu Stroe să transmită jandarmilor şi poliţiştilor că au susţinerea sa pentru aplicarea legii, referindu-se la protestele împotriva companiei americane Chevron, arătând că statul trebuie să intervină dacă sunt distruse proprietăţi publice sau private. Ba mai mult, Ponta a anunţat că Guvernul va aloca 75 milioane lei pentru acoperirea datoriilor legate de asigurarea uniformelor. Oare să fie Pungeştiul un teren de antrenament pentru actuala putere si forţele de ordine pentru vremurile tulburi care vor veni?

Andrei Mihai