„Documentele operative întocmite pentru executarea misiunii de la Pungeşti sunt clasificate“, acesta este răspunsul Inspectoratului General de Jandarmi în urma unei solicitări formulate de Asociaţia Vira.

După mai multe zile de tăcere instituţională în care toată lumea a dorit să afle cine a ordonat intervenţia de la Pungeşti, astăzi a apărut şi răspunsul oficial din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române. Potrivit actului oficial, care a fost emis la solicitarea Asociaţuiei Vira, „documentele operative întocmite pentru executarea misiunii de la Pungeşti sunt documente clasificate, fiind exceptate de la liberul acces al cetăţenilor“. În solicitarea lor, cei de la Asociaţia Vira au cerut instituţiei „copii certificate conform cu originalul, după ordinele de intervenţie a forţelor de ordine – Jandarmerie şi Poliţie – în zona administrativ teritorială a comunei Pungeşti, Judeţul Vaslui din perioada 1 – 2 – 3 Decembrie – în privinţa protestelor împotriva instalării sondei de explorare pentru gaze de şist a companiei Chevron“. În răspunsul lor, jandarmii susţin că, cel puţin acţiunea din data de 2 decembrie s-a realizat pentru prevenirea ordinii şi siguranţei publice, asigurarea respectării legii, apărarea prin mijloace prevăzute de lege a proprietăţii publice şi private, a intereselor legitime ale cetăţenilor şi comunităţii, pe fondul unor manifestaţii ce puteau degenera în tulburarea ordinii publice.
Oamenii din Pungeşti s-au plâns că, în urma evenimentelor din ultimele zile, jandarmii fac exces de zel, filmându-i şi legitimându-i în permanenţă pe cei care tranzitează DJ 159, calea de acces care duce până în localitatea reşedinţă de comună.

Va reamintim că sâmbăta trecută, câteva sute de persoane s-au strâns în tabăra de rezistență de la Pungești, acolo unde localnicii protestează împotriva exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei lor. Protestatarii au reuşit să dărâme aproape în totalitate gardurile împrejumuitoare de pe terenul de 20.000 de metri pătraţi, deţinut de Chevron.

Jandarmii au intervenit in forta şi au daramat tabara de rezistenţă amplasata la Pungeşti inca din luna octombrie. Pe motiv ca ar fi avut la ei materiale pirotehnice, protestatarii au fost controlati corporal. Cei care s-au împotrivit controlului, au fost luati pe sus de catre jandarmi si bagati in dube. In dubele jandarmilor au fost bagati si numerosi activisti care se impotrivesc proiectului american.

NapocaNews
Sursa:Adevărul