Compania americana Chevron a facut o foarte buna afacere in cazul protestelor de la Pungesti, judetul Vaslui, apeland la serviciile Jandarmeriei Romane (institutie platita din bani publici). Cheltuielile cu o firma privata de securitate s-ar fi cifrat la cateva sute de mii de euro.

Circa 1.000 de jandarmi au fost prezenti luni dimineata la Pungesti, fiind adusi din mai multe judete ale tarii cu patru autocare si cu sase autospeciale ale Jandarmeriei, potrivit Adevarul. Acestia au interzis accesul catre bucata de teren unde Chevron urmeaza sa monteze prima sonda de explorare a gazelor de sist.

La un un kilometru de o parte si de cealalta a drumului judetean, oamenii au inceput sa strige: „Hotii, hotii!“ si „Jandarmeria apara hotia!“. Mai mult, o parte dintre protestatari sustin ca au fost chiar batuti in propriile curti.

Prin interventia Jandarmeriei, Chevron nu numai ca si-a legitimat prezenta la Pungesti dar a si beneficiat de “servicii gratuite” de paza.

O astfel de desfasurare impresionanta de forte de ordine s-a mai intalnit in rare cazuri. Un exemplu ar fi finala Europa League, intre Atetlico Madrid si Athletic Bilbao, de pe Arena Nationala din Bucuresti. Atunci, firma de paza BGS a trimis 1.700 de agenti pentru a asigura paza la eveniment, potrivit presedintelui companiei, Bogdan Oprea.

Daca o firma de paza privata ar fi asigurat patrunderea reprezentantilor Chevron la perimetrul concesionat de la Pungesti, atunci costurile s-ar fi ridicat la cel putin 240.000 euro, in conditiile in care cei 1.000 de agenti ar fi stat peste 24 de ore in zona.

Costul mediu cerut de o firma de paza la evenimente este de circa 10 euro+TVA pe ora, per agent, potrivit lui Bogdan Oprea.

In cursul diminetii de luni, la ora 4 a.m., localnicii din Pungesti, reuniti pentru a se opune instalarii sondei Chevron si crearii unui precedent deosebit de periculos pentru Romania, au fost atacati cu brutalitate de fortele de ordine ale Jandarmeriei romane, spun reprezentantii ONG-ului Alburnus Maior.

Ei adauga ca sub pretextul “restabilirii ordinii” jandarmii au comis abuzuri ce au avut ca rezultat spitalizarea mai multor persoane. Interventia acestei divizii a fortelor armate romanesti a fost determinata de sprijinul nelegitim acordat de premierul Victor Ponta companiei americane Chevron, potrivit reprezentantilor ONG-ului.

Pentru a interveni in forta, Jandarmeria are nevoie, potrivit legii, de un ordin scris emis de Prefect. In cazul de fata, Prefectul judetului Vaslui.

Insa Prefectura Vaslui nu a emis ordinul de inverventie a Jandarmeriei pentru interventia in forta de la Pungesti din zilele 2-3 decembrie, potrivit unui document al Prefecturii Vaslui emis la solicitarea Asociatiei non-profit Vira.

La ordinele inaltilor oficiali romani, jandarmii au functionat in acest caz ca trupe de mercenari, punandu-si gratuit la dispozitia companiilor private serviciile de uz al violenteiAlburnus Maior

La doar o zi de la initiere, peste 12.000 de persoane au semnat petitia Avaaz care solicita organismelor europene si organizatiilor pentru respectarea drepturilor omului o pozitie ferma pentru condamnarea abuzurilor fortelor de ordine romanesti.

„Deciziile se iau politic, degeaba avem foruri legislative in care sa se dezbata propunerile”, a declarat Eugen David, presedintele asociatiei Alburnus Maior.

„Legea Minelor, respinsa luni, a avut soarta hotarata in niste birouri in care, in spatele usilor inchise, cativa politicieni au decis ca pentru cine stie ce motiv sa dea o lege prin care romanii sa ramana fara case. Mare parte dintre restul politicienilor s-au conformat ca niste oi, la fel cum cutezatorii jandarmi s-au comportat la Pungesti ca niste berbeci trimisi sa impunga cetateni romani ce isi apara sursele de apa impotriva poluarii”, a mai spus David.

Luni seara, Jandarmeria a retras mai multe efective din localitatea Silistea, comuna Pungesti, odata cu lasarea serii, in conditiile in care numarul protestatarilor a scazut.

„Scenariu de film horror”

Cei de la Casa Jurnalistului, aflati la fata locului au spus ca au fost nevoiti sa intre luni seara “pe sestache” pe teritoriul pazit de jandarmi:

“Reporterii nostri au ajuns in zona Pungesti, tocmai m-au sunat si mi-au povestit asta: Satul e in continuare izolat, drumul judetean e blocat de jandarmerie, iar angajatii Chevron patruleaza pe dealuri cu masini si lanterne (nu doar in perimetrul lor). Se lucreaza si noaptea la construirea sondei. Nu lasa pe nimeni sa intre in sat, jurnalistii cu atat mai putin, asa ca au fost nevoiti sa abandoneze masina si s-o ia la pas, pe sestache, ascunzandu-se de jandarmi si chevroni, de parca ar trece granita ilegal. Parca-i un scenariu de film horror… acum sunt pe camp, ascunsi in stufaris, isi fac curaj s-o ia la sanatoasa printr-o padurice mai ferita”.

“E ora 1:30 noaptea si pe afara patrule de jandarmi si ale firmei private inca bat dealurile Pungestiului. Stam cu 9 oameni (cativa dositi pe sub plapumi) intr-o baraca improvizata, ultimii ramasi din rezistenta. Totul e blocat, zona e „restrictionata pentru siguranta dumneavoastra”. Ne-a luat aproape 2 ore jumate sa ne taram 1km, de la barajul jandarmilor pana la restul taberei de rezistenta. Ne-am simtit ca si cum am trece granita in alta tara. Vis a vis de tabara, se lucreaza la sonda Chevron. Noi coacem cartofi pe o soba improvizata, lanternele s-au stins, un calugar de la Petru Voda a inceput sa sforaie. Ultimii 2 razesi ne povestesc psihotic toate grozaviile intamplate in ultimele 24 de ore. ‘Nu mai e nimeni cu noi’”, au transmis ulterior reporterii.

„S-a intervenit in forta si abuziv, exact ca la niste infractori, au fost batuti oameni pe strada. Au fost si oameni batuti care nu erau protestatari, se duceau la munca, au fost luati la gramada. Foarte multe persoane au fost luate cu dubele si duse la politie. Eu astept intariri din toata tara, sa se trezeasca oamenii sa vada in ce tara traim, am ajuns mai rau ca in comunism. Vom actiona in justitie si jandarmeria si prefectul si domnul ministru, toti care au dat ordinul pentru acest macel, ca asta a fost, de fapt, un macel”, a declarat Dan Albu, un locuitor din Pungesti.

In luna octombrie, Chevron a obtinut autorizatie de construire pentru amplasarea in judetul Vaslui a primei sonde de explorare a gazelor de sist in Romania. Americanii nici nu au apucat sa isi instaleze sonda in Pungesti, fiind „incurcati” de protestele sustinute ale localnicilor.

Din aceasta cauza, explorarea a fost suspendata, „pana cand se va intelege ca metodele folosite de catre companie (Chevron – n.r.) sunt cele mai bune”, declarase Tom Holst, managerul Chevron pentru Romania.

Luni, 2 decembrie, au fost reluate operatiunile pentru instalarea sondei de explorare in zona.

Compania este sustinuta puternic de premierul Victor Ponta, care a declarat ca Guvernul va sprijini toate explorarile de resurse neconventionale, respectiv gaze de sist, iar in final va ramane o minoritate radicala care va refuza orice argument, dar nu va putea impune majoritatii o decizie.

Reprezentantii Jandarmeriei Romane nu au furnizat un punct de vedere pana la publicarea acestui articol.

Sursa:Dailybusiness.ro