Cu ocazia Zilei Naţionale a României, membrii Noii Drepte au decis să participe de 1 decembrie la serbările organizate în municipiul Sfântu Gheorghe din Covasna, pentru a fi alături de românii care se simt discriminaţi de autorităţile locale din zonă, controlate de formaţiunile politice ale minorităţii ungureşti. Nici declaraţiile provocatoare ale primarului UDMR, Antal Arpad, şi nici incidentele provocate de un grup de extremişti maghiari nu au putut să strice atmosfera generală de sărbătoare. Mai mult, prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a declarat luni, referindu-se la prezenţa în Sfântu Gheorghe a membrilor Noii Drepte, că românilor nu li se poate interzice să meargă în oraş cu ocazia Zilei Naţionale, el spunând însă că nu înţelege ce căutau acolo tinerii maghiari.

La o zi de la evenimentele din 1 decembrie, Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu, a organizat o conferinţă de presă. Acesta a afirmat că cei doi tineri unguri care au fost duşi la sediul Jandarmeriei Covasna după ce au protestat faţă de prezenţa la Sfântu Gheorghe a militanţilor de la Noua Dreaptă au fost sancţionaţi contravenţional pentru nerespectarea măsurilor de ordine şi a regulilor stabilite pentru buna desfăşurare a manifestărilor.

“Acest mic incident nu ar fi trebuit să aibă loc, în mod normal. Când au fost 120.000 de oameni la marşul secuiesc, aşa cum au spus organizatorii, nu am avut niciun incident. Din ce cauză? Pentru că a existat respect faţă de evenimentul respectiv. Eu zic că 1 decembrie este ziua tuturor românilor şi nu ştiu ce căutau respectivii (membrii Asociaţiei Tinerilor Maghiari din cele 64 de Comitate – HVIM), dacă nu au venit să manifeste ca într-o zi de sărbătoare. Ce căutau ei acolo? Dacă vrei să fii respectat, în primul rând trebuie să respecţi”, a spus reprezentantul Guvernului în teritoriu, care a mai precizat că membrii HVIM au adresat injurii jandarmilor şi românilor care manifestau cu drapele tricolore.

Răspunzând la întrebările jurnaliştilor, prefectul de Covasna a afirmat că nu se putea interzice venirea reprezentanţilor organizaţiei Noua Dreaptă la Sfântu Gheorghe de Ziua Naţională şi că aceştia nu au avut mesaje antimaghiare. “Nu aveai cum să interzici unui român să nu vină aici de 1 decembrie. Ei au venit paşnic, cu simbolurile lor”, a spus Marinescu, citat de Mediafax.

În opinia oficialului, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, nu trebuia să declare înaintea Zilei Naţionale că nu este de acord cu venirea Noii Drepte în oraş, întrucât a creat “o psihoză”.

Sursa: FrontPress.ro